Malawi har fått en feministisk president!

Ms Magazine uppmärksammar att Malawis nya president, Joyce Banda, är feminist.

Malawi är ett av världens fattigaste länder och de har påbörjat en väg mot demokrati. I söndags avled president Bingu wa Mutharika i en hjärtattack. Han hade tidigare uteslutit vicepresident Banda, ur det styrande partiet, men hon kunde inte sparkas som vicepresident. Därför kunde hon svära presidenteden efter att presidenten gått bort. Bingu wa Mutharikas önskan var att hans bror skulle ta över och för Malawis befolkning får man säga att det var tur att man tog ett steg närmare demokrati än ett steg tillbaka.

Joyce Banda har länge varit aktiv för kvinnors rättigheter i sitt hemland. Ms Magazine skriver att hon tror att lyfta kvinnor kommer att lyfta hela nationen. Frågor som hon driver är mot könsrelaterat våld, för fler kvinnor i parlamentet, bekämpandet av HIV, familjeplanering samt att stärka kvinnors ekonomiska inflytande. Banda är Afrikas andra kvinnliga president och södra Afrikas första.

Det återstår att se om det blir bra, men det känns som ett stort steg framåt för det malawiska folket och för de malawiska kvinnorna att få Joyce Banda till president.

Läs mer i svenska tidningar: Aftonbladet, DNExpressenSvD, SVT

2 kommentarer

1 ping

    • bezor13 april, 2012 kl. 09:56
    • Svara

    Jag hoppas innerligt att hon lyckas. Det skulle vara en perfekt förebild för andra kvinnor i Afrika och visa att en kvinna kan lyckas lika bra som en man bara det ges tillfälle. Det inspirerar säkert andra kvinnor att kämpa för lika rättigheter och skyldigheter.

    1. Verkligen! Att vara kvinna är ju ingen garant för att det blir bra och misslyckas hon kan det ju bli ett varnande exempel för andra länder. Men låt oss hoppas att det blir bra och att hon kan genföra det hon kämpar för.

  1. […] hade inte hört talas om henne innan jag läste att hon blivit president. Jag skrev om att hon blev president det här. Nu ser jag med spänning fram emot att följa Malawis utveckling, förhoppningsvis mot demokrati. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.