Lucka 9: Marilyn French

Kort fakta

Född 1929 i Brooklyn, New York, död 2009
Fick doktorsexamen från Harvard 1976 och forskade om James Joyce
Debuterade som romanförfattare med Kvinnorummet 1977
Omnämns i ABBA-låten The day before you came

Marilyn Frenchs feministiska gärning

Marilyn French är helt klart en av de främsta feministerna i USA på 70-talet. Betty Friedan kom nästan 15 år Kvinnorummet med Den feminina mystiken, så man kan säga att hon har förvaltat det feministiska arvet efter henne väl. Kvinnorummet handlar, precis som Den feminina mystiken, om hemmafrulivet. Det är en roman som visar hur kvinnor blir fångar i hemmet. Ju längre tid hon blir utan intellektuell stimulans, desto tråkigare tycker hennes man att hon är. Ju tråkigare hon är, desto mer håller han sig undan hemmet och tillslut är han otrogen. Enda sättet för kvinnan att bli lycklig är att fly. Ungefär så kan man tolka French syn på hemmafrun.

French är inte bara romanförfattare, utan även forskare. Hon har forskat om James Joyce och senare i livet gav hon ut ett kvinnohistoriskt verk, From Eve to dawn, i tre volymer. Det är ett gediget verk som tar upp kvinnan från de allra första civilisationerna fram till idag.

French var storrökare och diagnostiserades för matstrupsancer 1992. Om sin sjukdom har hon skrivit i boken A Season in Hell: A Memoir. Hon överlevde cancern men dog av hjärtsvikt i sin lägenhet på Manhattan den andra maj 2009.

Marilyn French och jag

Jag älskade Kvinnorummet och efter den läste jag flera av Frenchs böcker. Sin mors dotter är en annan imponerande bok om kvinnor i USA i tre generationer. Av French lärde jag mig mycket om den amerikanska kvinnohistorien. När hon dog skrev jag en artikel i Tidningen nu (som du kan läsa här). Hon ligger mig mycket varmt om hjärtat och hon är en av mina absolut största feminist-idoler!

Böcker av Marilyn French som jag läst och recenserat

Kvinnorummet 1977

Det blödande hjärtat 1980

Sin mors dotter 1987

Det eviga kriget mot kvinnan1992

En förälskad man och andra berättelser 1997

From Eve to dawn vol 1 2002

2 kommentarer

2 pingar

  1. En underbar bok jag läste för några veckor sen. Nästa gång jag ska till biblioteket ska jag låna Det eviga kriget mot kvinnor.

    1. Gör det, du kommer inte att bli besviken!

  1. […] Dagens feminist 111209 […]

  2. […] av mina favoritförfattare och favoritfeminist är Marilyn French. Kvinnorummet var en av mina första feministiska biblar jag läste och Sin mors dotter var även […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.