Lucka 8: Linda Skugge

Kort fakta

Född 1973 i Bromma, Stockholm
Blev krönikör i expressen 1993
Gav ut antologin Fittstim tillsammans med Belinda Ohlsson 1999
Slutade kalla sig feminist 2006

Linda Skugges feministiska gärning

Av alla feminister i Sverige på senare tid (efter åttiotalet) tror jag att Linda Skugge en av dem som gjort störst intryck hos de allra flesta. Idag kallar hon sig inte längre för feminist, men jag tycker ändå att hon är en viktig person att ta upp. Startskottet för den breda feminismen måste nog sägas vara antologin Fittstim som Skugge gav ut tillsammans med Belinda Ohlsson. Efter det kom det en våg av kända människor som kallade sig feminister och till och med Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson sa att han var feminist. Fittstim är en bok som idag kanske verkar aningen enkel, men som då var radikal och satte igång en stor och viktig debatt om kvinnor och könsroller och maktstrukturer. I förordet står det: ”För att vi vill visa att det finns tjejer som har högre mål än att bli framröstade till Fröken Sverige. Vi vill visa att vi finns och att vi bryr oss. Vi är coola, snygga, tuffa, smarta, roliga och framför allt så är vi feminister.”

Skugge växte upp i Sollentuna utanför Stockholm och om hennes tonårstid där kan man läsa i sin dagbok från åren 91-93 (Mest av allt ville jag hångla med någon), som hon gav ut 2004. Hon började skriva krönikor för Expressen 1993 och har sedan 1996 gett ut ett antal böcker. Hon har uppmärksammats för sina radikala åsikter, och då inte bara feministiskt radikala. En uppmärksammad text är den om Björn Ranelids bok Kvinnan är första könet. Hon har också kritiserat författarstipendier och argumenterat för att kvinnor ska göra planerat kejsarsnitt istället för att föda vaginalt.

Idag är Skugge vd för boksajten vulkan.se och driver kommunikationsbyrån Skugge & Co. Och som sagt, hon kallar sig inte längre feminist.

Linda Skugge och jag

Innan jag fick idén om ett virtuellt feministbibliotek, började jag bygga upp ett fysiskt. Detta var kring 01-02 någon gång. Jag började med att köpa gamla klassiker och jag läste, läste, läste. Fittstim var högt prioriterad och det var en av de första svenska feministiska klassikerna jag läste, efter Under det rosa täcket. Jag köpte fler böcker av Skugge och läste även hennes krönikor. Jag gillade henne skarpt och hon har blivit något av en idol för mig. Jag tycker att det är tråkigt att hon känner att hon inte vill kalla sig för feminist längre, men en del av det hon skriver angående det förstår jag. Man vill inte hamna i ett fack där andra bestämmer ens åsikter. Det är det jag också tycker är så skönt med Skugge är att hon står för sina åsikter och inte gör sig till för att passa in i en mall. Jag hoppas inte att hon tar illa upp när jag utser henne till dagens feminist i lucka 8, för hon har varit en av Sveriges mest tongivande feminister och med eller utan det epitetet är hon en kvinna att beundra se upp till!

Böcker av Linda Skugge som jag läst och recenserat

Fittstim 1999

Det här är inte en bok 2001

Akta er killar här kommer Gud och hon är jävligt förbannad 2003

Mest av allt ville jag hångla med någon 2004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.