Lucka 8: Simma på Hainan, Kina

Krans 8Bakgrund

Ön Hainan är Kinas stora semesterparadis. Dit kommer främst inhemska turister och ryssar (som inte behöver visum till Kina och därför finner det ett bra resmål). Bland vanliga kinesiskor är simkunnigheten inte speciellt hög och kommer du till Hainan ser du knappast en enda kinesisk kvinna som kan simma. De ligger i stora badringar eller hänger på sina pojkvänner. Och då pratar vi om hyfsat emanciperade kvinnor som åker på semester med sin pojkvän och sina vänner. Därför kan vi västerländska kvinnor faktiskt göra en insats. Åk dit på semester och simma! Visa att du som kvinna också kan simma och att det både är roligt och bra. Kom bara ihåg att kineserna oftast inte badar på dagen utan först kommer ut vid fem-tiden då du kanske tycker att det är dags att byta om för kvällen.

Resmålet

Hanian är en ö i södra Kina och där finns två städer, Haikou och Sanya. Stränderna är vackrast utanför Sanya och där har du främst två stränder att välja på Dadonghai och Yalong Bay. Valet är inte lätt. Dadonghai är livligt och där finns massor av barer, affärer och restauranger. Stranden är alltid full med folk. Allt står på ryska och neonskyltar med texten CCCP lyser över stranden. Yalong Bay är otroligt vackert och lugnt. Här finns bara hotell och hotellens restauranger och barer. Du kan ligga på stranden en hel dag helt ensam och också sitta på en bar i flera timmar ensam. Mellan stränderna tar man sig med taxi, men det är över två mil. Yalong Bys stränder kostar pengar för den som inte bor där.

Ta dig dit

Det verkar fortfarande inte gå charterresor enbart till Hainan, men det är ändå inte svårt att åka dit. Flyg går från alla stora kinesiska städer och hotell bokas enkelt på nätet. Tåg från Hongkong och Guangzhou tar en dryg natt, men tåg i Kina har generellt mycket hög standard. För dig som är i Kina på rundresa rekommenderar jag ett stopp där.

Hainan och jag

Jag och min man var på bröllopsresa i Kina och var i fyra dagar i Yalong Bay. Det var otroligt vackert, men ödsligt och kontrasten mot Hongkong där vi kom ifrån var enorm. Det var nästan en lättnad att komma till Peking efter besöket där. VI var ofta ensamma på stranden men då vi dröjde oss kvar kom kineserna ut från sina gömmor och efter en ”sisten-i-tävling” mellan mig och Andreas började jag prata med en tjej som var otroligt impad av att jag kunde simma. Själv simmade hon omkring i en stor vuxen-badring. Jag hoppas att jag gav henne lite inspiration till att själv lära sig simma.

Jag simmar på Hainan i Kina

Jag agerar förebild och i bakgrunden kan den som har bra ögon se att det sticker upp en badring i vattnet.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Men det är ju inte så hemskt länge som simkunnighet har stått på programmet här i Norden heller, min pappa lärde sig simma i vuxen ålder. Det är bara så viktigt att kunna!

  1. Jag kommer från en familj där ena sidan (pappas) är uppvuxen vid havet och andra sidan (mammas) är uppvuxen vid sjö, älv eller annat vattendrag så alla mina mor- och farföräldrar har kunnat simma, men det hör kanske inte hör till vanligheterna?

   1. Nej jag tror inte det, alltså så där att ALLA ska lära sig simma. Min mamma växte upp bredvid en å där man kunde simma också, så hon lärde sig simma som barn, men det var inte så att dom for från skolan och lärde sig, eller att en stor del av barnen skulle ha gått på simkurs.
    Fast vad vet jag hur det var i Sverige- det här var i dom här trakterna i Finland.

   2. Jag ska höra med mina föräldrar! Återkommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.