Lucka 6: Mary Wollstonecraft

Kort fakta

Född 1759 strax utanför London, död i barnsäng 1797 i London
Mest känd för boken Tillförsvar för kvinnans rättigheter 1790
Mamma till Mary Shelley, författare till Frankenstein

Mary Wollstonecrafts feministiska gärning

Wollstonecraft var författare och hon skrev bland annat romaner och en historik över Franska revolutionen. Hon är idag känd som en feministisk filosof och i sin bok Till försvar för kvinnans rättigheter argumenterar hon för att kvinnor inte är underlägsna män av naturen, utan att de framstår så p g a deras brist på bildning. För Wollstonecraft betydde bildning och förnuft mycket och hon trodde starkt på att både män och kvinnor var rationella varelser och hon tyckte att alla skulle ha rätt att gå i skolan.

Privat levde hon ett radikalt liv med utomäktenskapliga förbindelser, där en till och med ledde till ett utomäktenskapligt barn, Fanny Imlay. Hon gifte sig senare med William Godwin och med honom fick hon dottern Mary Shelly, som idag är känd som författare till boken Frankenstein. Hon dog bara några veckor efter att Mary fötts. Fanny och Mary växte upp med William och han nya fru.

Wollstonecraft tog ställning för Franska revolutionen i boken Till försvar för männens rättigheter (som dock ej finns översatt till svenska) 1790. Hon reste till Frankrike och det var där hon träffade den amerikanska äventyraren Gilbert Imlay (Fannys far). Han lämnade henne och hon återvände till England. Hon försökte ta sitt liv tv gånger när ho förstod att det aldrig skulle bli de igen.

Hennes sista verk var Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway, and Denmark gavs ut 1796 och är en samling sociologiska reflektioner över Skandinavien mycket inriktat på jämställdhet och utbildning för kvinnor. Den innehåller också personliga berättelser som hennes förhållande till Imlay. Det finns senare verk som är postumt utgivna, bland anat Maria som anses var hennes mest radikala verk ur feministisk synvinkel. Det är en ofullbordad roman där hon tar upp det systematiska förtrycket av kvinnor

Mary Wollstonecraft och jag

Jag fick tipset att läsa henne av en av mina stora feministiska förebilder och numer även vän, Birgitta Ohlsson. Jag beställde boken och sedan hade jag den prydligt i bokhyllan och den fick senare flytta med mig oläst. Jag läste den 2005 och var då förvånad över hur lättläst och rolig den var.

Böcker av Mary Wollstonecraft som jag har läst och recenserat

Till försvar för kvinnans rättigheter 1792

1 ping

  1. […] ensam om att ha läst den). Som jag skrev tidigare fick jag tips av Birgitta Ohlsson att läsa Mary Wollstonecraft, mem också boken där alla tre nedanstående esssäerna finns med. Jag läste dem för bara något […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.