Lucka 7: Ayaan Hirsi Ali


Ayaan Hirsi AliKort fakta

Född 1969 I Mogadishu, Somalia
Uppvuxen bland annat i Somalia, Etiopien, Kenya och Saudiarabien och flydde till Holland 1985
Medlem av det nederländska parlamentet 2003-2006 för högerliberala VVD
Bor sedan 2006 i USA

Ayaan Hirsi Alis feministiska gärning

Hirsi Ali har en brokig brakgrund som dotter till en oppositionspolitiker som var förföljd och har därför vuxit upp i många olika länder för att hennes far skulle hindras att fängslas av regimen. Trots detta valde familjen ändå att gifta bort 18-riga Ayaan som då flydde till Holland. Hennes far var mot könsstympning av flickor, men lilla Ayaan togs hand av sin mormor som fixade det.

Hirsi Ali började arbeta för muslimska kvinnors rättigheter i Holland och hennes engagemang ledde henne in i partipolitiken. Först till det socialdemokratiska partiet PvdA och senare till det högerliberala VVD. 2004 gjorde hon den kontroversiella filmen Underkastelse tillsammans med filmaren Theo van Gogh. Filmen är en kritik mot islam och van Gogh blev efter den mördad av en islamistisk extremist. Hirsi Ali fick ett dödshot på den döde mannens kropp. Efter det levde hon under ständigt livvaktsskydd och idag bor hon i USA.

När det kom fram att Hirsi Ali ljugit för att få uppehållsstillstånd, något som hon erkänner och berättar om i sin självbiografi, blev det ett känsligt ämne i hennes parti. VVD vill ha en mer restriktiv invandring och dåvarande invandringsministern och fd partikollegan Rita Verdonk hamnade i hetluften när hon fråntog Hirsi Ali hennes medborgarskap. Det blev en storm och Hirsi Ali fick sitt medborgarskap åter. I sin självbiografi berättar hon om hur hon var tvungen att ljuga för att få stanna. Om hon hade talat sanning hade hon straffats hårt för att ha rymt från sin blivande make. Hennes engagemang för utsatta muslimska kvinnor föddes efter att ha kommit som flykting till Holland. Hon ville hjälpa andra i samma situation som henne själv.

Efter hennes tid i parlamentet har hon gjort sig känd för att gå hårdare åt i sin kritik mot islam. Bland annat la hon sig i debatten om minaretförbud i Schweiz, där hon stödde ett förbud.

Ayaan Hirsi Ali och jag

För mig var Ayaan Hirsi Ali en förebild. Jag gillade att hon så konsekvent tog avstånd från religionen när den förtrycker kvinnor. Dock tycker jag att hon blivit mer extrem på senaste tiden och hennes stöd för minaretförbundet i Schweiz förstår jag inte alls. Folkpartiet har hyllat henne och gett henne partiets demokratipris 2005 ”för sitt modiga arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter”, men på senare tid har hyllningarna tystnat. Jag blev hänförd av hennes självbiografi, men idag vet jag inte om jag ser hennes som en förebild längre.

Böcker av Ayaan Hirsi Ali som jag läst och recenserat

Kräv er rätt! 2004

En fri röst 2006

1 ping

  1. […] kommer ut i butik den 8 oktober och förutom mina recensioner kan du läsa om Ayaan Hirsi Alis man Niall Ferguson i en intervju av Paulina Neuding. Lisa Magnusson skriver om den mördade […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.