Lucka 24: Elizabeth Bennet och Mr Darcy

Stolthet och fördom

Idag är det julafton och den här julkalendern ska sluta på topp. Finns det något bättre kärlekspar att avsluta med än Elizabeth Bennet och Mr Darcy? Jag tror inte det. Stolthet och fördom av Jane Austen är från 1813, men trots sin ålder kan berättelsen läsas idag. Jag har läst den, många gånger, och sett BBC-serien kanske ännu fler gånger.

Mr Darcy är den truliga – men rika – mannen som trots att allt talar emot ett förhållande dem emellan, blir kär i Elizabeth. Men Elizabeth är smart och Mr Darcy är en klok man som innerst inne är omtänksam och vill ha en kvinna som Elizabeth. Han friar till henne först och säger att han mot bättre vetande friar till henne och Elizabeth avvisar så honom å det bestämdaste.

Det är helt fantastiskt romantiskt och det är feministiskt för sin tid. Jag struntar i alla som försöker dissikera boken för att bevisa att den egentligen är jätteknäpp, för är det något jag har lärt mig så är det att det vi accepterar i litteraturens värld är inte samma sak som det vi accepterar i verkligheten. Och det är gott så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.