Lucka 23: 29 maj 1851

Krans 23Sojourner Truth var en slav som föddes i fångenskap. Hennes föräldrar var båda födda i Afrika. När hon var nio år såldes hon tillsammans med en skock får. Hon kom att bli en medborgarrättsaktivist och den 29 maj 1851 höll hon sitt berömda tal Aint I a women? på en kvinnokonferens.

I talet menade hon att de krav som kom från kvinnor vid den tiden, att kvinnor inte skulle arbeta, var något som bara gällde vita kvinnor. Svarta kvinnor arbetade redan, de var lika mycket slavar som svarta män. Därav frågeställningen Ain’t I a woman? (Detta kan kännas igen från kritiken svarta feminister riktade mot den andra vågens feminism på 60- och 70-talen.) Talet finns i textform, men inte korrekt återgivit, så vad hon egentligen sa är det ingen som riktigt vet.

Sojourner Truth var mycket aktiv under inbördeskriget och efteråt fick hon anställning i Washington DC för att jobba för bättre förhållanden för afroamerikaner. Hon försökte också kandidera till USA:s president 1872, men kördes iväg av valförrättarna. Hon dog 1883.

Sojourner Truth

Sojourner Truth, feminist och medborgarrättsaktivist. Född i fångenskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.