Många av er som gav mig tips om geografiska områden ville läsa om böcker från Sovjetunionen. Här kommer tre böcker av mycket olika karaktär. En regimtrogen roman, en berättelse om de lettiska föräldrarnas öde och en om att upptäcka att landet och systemet inte är så bra som hon trott.
Arbetsbiens kärlek av Alexandra Kollontaj: En berättelse om kärlek högt upp i nomenklaturan i Sovjetunionen. Huvudpersonen som är en rättrogen kommunist blir upprörd av att pojkvännen tillåter sig leva utsvävande för att han kan. Hon tycker att de borde leva som de lär. När han vill att hon ska bete sig som en äkta direktörska sparkar hon bakut. Feminism i kommunistisk miljö och boken ingår i den feministiska litteraturkanonen.
Med högklackade skor i Sibirierns snö av Sandra Kalniete: Författarens föräldrar deporterades till Sibirien under den stora deportationen i Sovjetunionen 1941. Själv föddes hon i strafflägret. Det var både fruktansvärt tungt och en vardagsliv i Sibirien men den största lyckan var såklart när de kom därifrån.
Det tomma hemmet av Lidia Tjukovskaja: Huvudpersonen Sofia lever ett ganska vanligt liv i Sovjetunionen tills hennes vuxna son grips. Han är, vad hon tror, en rättrogen kommunist, och borde därför släppas inom kort. Det gör han inte och hon förstår att landet och systemet kanske inte är så rättvist trots allt.