Lucka 2: Erica Jong

Kort fakta

Född 1942 i New York
Debutroman Rädd att flyga 1973

Erica Jongs feministiska gärning

Jong tillhör de så kallade andra vågens feminister i USA.  Hennes inriktning var främst den sexuella revolutionen. Hon är mest känd för sin debutroman Rädd att flyga och för myntandet av begreppet ”det knapplösa knullet” (zipless fuck), vilket betyder ungefär kravlöst sex. Boken handlar om Isadora Wing som har svårt att passa in i den rådande normen som hemmafru. Hon vill vara självständig och ha mycket sex. Boken har, enligt mig, fått oförtjänt rykte om sig att vara snuskig (se vidare Erica Jong och jag).

Jong har vart gift fyra gånger och hennes andra man, Alla Jong, var en kinesisk psykolog, precis som Isadora Wings man i Rädd att flyga. Boken har många likheter med Jongs liv, men det är inte en bok om hennes liv.

Jong har gett ut en självbiografi, Förföra demonen, 2006 (på svenska 2010). I den boken vill hon ge tips och råd om hur man blir en bra författare. Hon skriver om vilka fällor man kan hamna i. Kreativa människor tenderar att hamna i drogmissbruk, menar hon. I självbiografin träder en bild av en tämligen galen kvinna fram, en kvinna som är så pass galen att hon klarar av att skriva en bok som Rädd att flyga.*

Erica Jong och jag

Jag hade hört talas om boken Rädd att flyga och det enda jag visste om den var att den var ”snuskig”. Källan till detta var Bert-böckerna där det antyds att boken inte är helt rumsren. När jag läste boken blev jag arg eftersom det faktiskt är en feministisk bok om kvinnans sexualitet. Jag älskade boken och jag tyckte om att det inte bara var en hyllning till den fria sexualiteten, utan också problematiserade det utifrån hur det känns att ha många partner när man har starka känslor för någon.

Böcker av Erica Jong som jag har recenserat

Rädd att flyga 1973

Rädda livet! 1977

Förföra demonen 2006

* Jag menar inte galen som Valerie Solanas-galen, utan så där lagom kreativt galen.

1 ping

  1. […] som helst tvivel för någon att Solanas är galen, och då inte sådär kreativ roligt galen som Erica Jong, utan galen på riktigt. Att skjuta en man, Andy Warhol, för att han inte ville sätta upp hans […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.