Lucka 3: Jessica Valenti

Kort fakta

Född 1978 i Queens, New York
Startade bloggen Feministing 2004
Debuterade som författare 2007 med boken Full frontal feminism
Listades som en av de 100 mest inspirerande kvinnorna i The Guardian 2011

Jessica Valentis feministiska gärning

Valenti har studerat genusvetenskap och har en master från Rutgers University, New Jersey. Hon har engagerat sig för kvinnors rättigheter. Hon startade sajten och bloggen Feministing för att hon ville att det skulle finnas ett feministiskt forum som var lättillgängligt för alla. Hennes debutbok, Full frontal feminism, är enkelt skriven och vill få alla som läser den att förstå att det också är feminister. Hon förklarar i en intervju i New York Times, att hon använder ett enkelt språk för att göra feminismen mer tillgänglig.

Hennes andra böcker handlar om mycket om den dubbelmoral som drabbat kvinnor. I He’s a stud and she’s a slut and 49 other doubel standads every women should know, spaltar hon upp dubbelmoralen och vad du kan göra åt det. Tillsammans med Jaclyn Friedman har hon skrivit en bok om våldtäkt (Yes Means Yes). Hennes senaste bok (The purity myth) handlar om oskuldsmyten och om olika föreningar som finns där döttrar lovar sina fäder att vara oskulder till de gifter sig. Likande föreningar för pojkar handlar om att de inte ska ligga med oskulder. Dubbelmoral  – javisst!

Jessica Valenti och jag

Jag hittade boken Full frontal feminism (eller egentligen, min man hittade) i den fantastiska bokhandeln Barnes and Noble i Georgetown, Washington D.C när vi var i USA 2008. Affären har öppet till elva och det är mysigt att gå omkring och botanisera bland böcker lite smått salongsberusad. Jag älskar att shoppa feministiska böcker när jag är i engelskspråkiga länder och denna gång gjorde jag ett riktigt fynd! Efter att jag läst ut boken beställde jag alla henens andra böcker på Adlibris (men har ännu inte läst Yes means yes). Nu läser jag ganska mycket på Ms blog och jag prenumererar på Ms Magazine och med tanke på Valentis popularitet kan jag nog påstå att hennes böcker visar ganska mycket om hur den feministiska kampen ser ut i USA idag. Det är många av de saker de kämpar för som inte är en stor fråga här, som abort, p-piller och dagen-efter-piller, men det är ändå mycket värt att läsa hennes böcker. Jag älskar också att hon har tagit sig an ett av mina favoritämnen: ett feministiskt bröllop. Och det bästa av allt: Hon har kommenterat på min blogg!

Böcker av Jessica Valenti som jag läst och recenserat

Full frontal feminism 2007

He’s a stud and she’s a slut and 49 other doubel standads every women should know 2008

The purity myth 2009

2 pingar

  1. […] frontal feminism av Jessica Valenti: Eftersom det finns förlag som översatt Susan Faludi så förstår jag inte varför ingen vill ta […]

  2. […] mer: Magasinet Neo, Jag skriver på Newsmill, Guardian (av Jessica Valenti), The telegraph, The independent, Adlibris, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.