Kort fakta
Född 1977 i Jyväskylä, Finland
Debuterade som författare med Stalins kossor 2003
Fick Nordiska rådets litteraturpris för Utrensning 2010
Sofi Oksanens feministiska gärning
Idag är dagens feminist en ung (lika ung som jag!) författare från Finland. Hon är född och uppvuxen i Finland, men har en mamma som ursprungligen är från Estland och hon har tillbringat många somrar där.
Sofi Oksanens mamma växte upp i Sovjetunionen och träffade där hennes far som var på besök i landet. Mamman emigrerade till Finland på 70-talet och när Sofi var föddes 1977. Om det hon skriver i Stalins kossor stämmer överens med hennes liv fick hon tidigt veta att det var viktigt att inte säga att hon var halvestniska, eftersom alla kvinnor som kom från Sovjetunionen var ”rysshoror”.
Hon har lidigt av ätstörningar och det är ett tema i boken Stalins kossor. Hon beskriver där den halvestniska unga tjejens dilemma som fast mellan två världar, där hon inte kan prata om livet i Estland med vännerna i Finland. Detta jobbig liv leder till att hon har svårt med relationer och hon är bulimiker. Vi får i boken även följa hennes mors och mormors liv.
Stalins kossor följdes upp av Baby Jane, som handlar om panikångest. Två tjejer bor tillsammans i Helsingfors, men förhållandet är komplicerat då den ena lider av panikångest. Oksanen har själv sagt att det främsta temat i boken är psykisk ohälsa och inte homosexualitet (se intervju i DN 2010). Hon definierar sig själv som bisexuell, men är i övrigt mycket förtegen om sitt privatliv.
Hennes hittills största succé är Utrensning. För den tilldelades hon Nordiska rådets litteraturpris 2010. En ung flicka som rymt från sina hallickar möter en äldre kvinna som varit övertygad kommunist under sovjettiden. Året är 1992 och deras liv nystas upp för läsaren. Oksanen säger till DN 2010 att hon inspirerats av Slavenka Drakulics beskrivningar av det sexuella våldet i Jugoslavienkriget. Utrensning är även en pjäs som bland annat har spelats på Stadsteatern i Stockholm.
Oksanen skriver om kvinnor och för henne är det en självklarhet att kalla sig feminist.
Sofi Oksanen och jag
Jag fick tips om henne av min finska vän Mia. Vi har träffats genom politiken, men delar ett stort intresse för feminism, litteratur och Östeuropa (vi gjorde en resa till Balkan tillsammans 2004). Därför visste hon att jag skulle älska Sofi Oksanen och såklart gjorde jag det!
Böcker av Sofi Oksanen som jag läst och recenserat
Pjäs av Sofi Oksanen som jag sett och recenserat
4 pingar
[…] funderade på att skriva om Sofi Oksanen eller Hanne-Vibeke Holst, men jag har ju redan skrivit om dem och när jag fick se frågan tänkte […]
[…] Sofi Oksanen: En fantastisk författare som jag upptäckte efter att min finska vän tipsade om henne. Nu har jag hört det ryktas att hon kommer ut med en ny bok i höst och jag ser verkligen fram emot översättningen. Oksanen är halvest och skriver en del om Estland och hur det var att växa upp så nära Sovjetunionen och se det som ett andra hemland. […]
[…] Sofi Oksanen […]
[…] är sällan jag hittar författare som jag verkligen vill läsa allt av. Slavenka Drakulic en är. Sofi Oksanen en annan. Nu kan jag även lägga till Chimamanda Ngozi Adichie till den listan. Efter Lila […]