Lucka 15: Kvinnornas Helsingfors

Krans 15Bakgrund

Anna Biström, Rita Paqvalén och Hedvik Rask har satt samman en bok om de helsingforska kvinnornas historia. De vill ge en bild av sin stad som inte bara är männens. Vissa minnesmärken efter kvinnor finns i staden, men mycket av kvinnornas historia syns inte. Kvinnornas Helsingfors är en kulturhistorisk guide som inte bara innehåller intressanta texter utan är också full av bilder och hänvisningar på kartor. Den dagen du kommer till Helsingfors så vet du vart du ska gå, helt enkelt.  Dagens feministiska resmål är att resa till Helsingfors med guiden i högsta hugg.

Resmålet

Helsingfors har ca en miljon invånare om man räknar in kranskommunerna. Staden ligger fint vid vattnet och i någon av stadens hamnar kan du se färjor som tar dig till Sverige, Estland eller på kryssning. Utanför staden finns Sveaborg, en av världens största sjöfästningar.

Ta dig dit

Från Sverige tar du dig lättast dit med flyg eller Finlandsfärja.

Helsingfors och jag

Jag har varit i Helsingfors två gånger och jag tycker mycket om staden. Nu har jag funderat ganska länge på att åka dit igen. Efter att ha läst Kvinnornas Helsingfors blev jag ännu mer sugen.

Jag i Helsingfors

Jag i Helsingfors i april 2004. Tyvärr utan kvinnornas guidebok.

3 kommentarer

  1. Jag har aldrig varit i Helsingfors, men har länge varit sugen på att åka dit. Kommer absolut ha med mig kvinnornas guidebok när redan väl blir av! Det låter helt underbart med en bok som lyfter fram kvinnornas plats i en stad.

    1. Ja, det är den! Man blir ännu mer sugen på Helsingfors efter man har läst den. Och Helsingfors är verklige en trevlig stad värd att besöka.

      1. Undrar om det finns några fler städer som har kvinnoguideböcker. Om inte så vore det en spännande utmaning för den skrivsugne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.