Lucka 13: Elena och Nino i Neapelkvartetten

Min fantastiska väninna

Idag är det Lucia och då tänkte jag att vi skulle ha ett italienskt tema. Jag valde kärleksparet Elena och Nino från Neapelkvartetten av Elena Ferrante, även om den absolut inte är en lycklig historia. Jag vet inte ens om man önskar sig ett lyckligt slut för dem, efter allt som händer.

När Elena och Lila är små i arbetareklass förorten till Neapel finns överklasspojken Nino där. Elena blir kär i honom och de finner ett gemensamt band då båda är oerhört smarta i skolan och samtidigt får möjlighet att läsa vidare, något som Lila inte skulle få. Ändå är det Lila som drar det längsta strået. Elena får se sin stora kärlek försvinna iväg med sin bästa vän när de är tonåringar och det är oerhört plågsamt att läsa om. Deras historia slutar inte där, men det blir inte direkt bättre.

Det som jag tycker är intressant med Elena och Nino är att jag som läsare ändrar uppfattning om Nino under läsandets gång. Från att först ha tyckt att han passade Elena som hand i handsken, ser jag sedan en mer egoistisk person växa fram. Neapelkvartetten är fantastiska böcker, men tyvärr har jag tyckt att TV-serien blivit lite väl seg att titta på. har fortfarande flera osedda avsnitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.