Lucka 13: 1 mars 415 (ca)

Krans 13Dagens datum ska tas med en hel skopa salt, men har jag bundit upp den här kalendern till datum så har jag och nu skarvar jag lite. Den grekiska matematikern Hypatia mördades 415, den här källan säger i mars och jag hittade på den första. Nog om det.

Hypatia var inte kristen. Hon lärde ut matematik, filosofi, astronomi, mekanik och praktisk teologi till folk från alla religioner. Detta stack något enormt i ögonen på kristna patriarker och efter ett upplopp lett av av det katolska helgonet Kyrillos led hon en fruktansvärd död. Hon torterade till döds av ett gäng upphetsade munkar som alla hade det gemensamt att de inte tyckte att man skulle lyssna på en ickekristen kvinna.

Hypatia är den första kvinnliga matematikern vars liv är väldokumenterat.

Hypatia

Hypatia, världens kanske första kvinnliga matematiker.

2 kommentarer

  • sven13 december, 2013 kl. 05:55
  • Svara

  Den engelske 1800-tals författaren och professorn och som även var liberal präst Charles Kinsley, från honom härrör det berömda slagordet religionen är ett opium för folket,han skrev en på sin tid berömd roman om Hypatia.Den romanen inspirerade bland annat Viktor Rydberg.Fredrika Bremer träffade Charles Kingsley när hon var i England 1851.

   • Hanna14 december, 2013 kl. 03:56
    Författare
   • Svara

   Intressant! Den skulle vara roligt att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.