Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Lucka 12: Världens mest jämställda land - Island - Feministbiblioteket

Lucka 12: Världens mest jämställda land – Island

Krans 12Bakgrund

Enligt Global Economic Forum är Island världens mest jämställda land sedan ett par år tillbaka. Sverige ligger på fjärde plats. Nu ska man alltid ta sådana sammanställningar med en nypa salt, men det är ändå en indikator på att det står hyfsat rätt till när ett land toppar listan. Island hade världens första kvinnoparti, Kvennalistinn, som startade 1983. De har en lagstadgad tredelad föräldraförsäkring och de har en lesbisk kvinna som statsminister. Vigdis Finnbogadottir är en förebild för många kvinnor och hon har visat att kvinnor också kan vara presidenter. I mångt och mycket har Island mycket av det vi inte har.

Resmålet

I skuggan av all ekonomisk kris finns det en isolerad ö där folk är mer jämställda än här (i alla fall om man får tro Global Economic Forum). Så istället för att slå oss för bröstet och alltid tycka att vi är bäst, bör vi åka till Island och se och lära!

Ta dig dit

Det går flyg dit och det är inte så superdyrt. Från Stockholm tar det tre timmar att flyga och du kan hitta biljetter mellan 2000 och 2500 kr. Dessutom är det billigt på plats tack vare/på grund av krisen.

Island och jag

Jag har inte varit på Island. Helt obegripligt. Jag har pluggat isländska på universitetet och har sedan dess (1996) varit sugen på att åka dit. Det blir kanske nästa resa, eller vad säger min underbare make?

2 kommentarer

  1. Island alltså! Det är ön med både hästar och jämställdhet 🙂

    1. Ett fantastiskt land 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.