Lucka 12: Hemmafruar

Krans 12Idag tar jag upp ett gammalt kärt tema, nämligen hemmafruar. Det har skildrats mycket i den amerikanska feministiska litteraturen, men finns såklart även på andra håll. Idag blir det mycket amerikanskt, men även en bok från Sydamerika.

Kvinnorummet av Marilyn French: En av andra feministiska vågens absolut mest betydelsefulla böcker. Mira gifter sig och blir hemmafru och står inte ut med tristessen och ju tråkigare hon tycker det är desto mer roar sig maken på egen hand, med andra kvinnor. En brytning blir oundviklig.

Niceville av Kathryn Stockett: Rasistiska och bortskämda hemmafruar kämpar för allt vad det är värda för att hålla den svarta befolkningen på mattan. Samtidigt är det de svara hembiträdena som uppfostrar och ger kärlek till deras barn.

Torsdagsänkorna av Claudia Piñero: Boken utspelar sig i ett gated community utanför Buenos Aires i Argentina där (nästan) alla kvinnor är rika hemmafruar. Plötsligt hittas tre män döda i en pool och vi får höra om historien bakom de vackra fasaderna. Argentinas dåliga ekonomi påverkar dem alla och det blir allt svårare att upprätthålla den vackra fasaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.