Lucka 11: Kantonen Appenzell Innerrhoden i Schweiz, där kvinnor fick rösträtt 1990

Krans 11Bakgrund

Schweiz var det land i Europa där kvinnor fick rösträtt sist. 1971 var året i nationella val, men i vissa kantoner dröjde de ännu längre. Kantonen Appenzell Innerrhoden fick kvinnor först rösta 1990 (Lichtenstein var det land då kvinnor fick rösträtt sist i nationella val, 1984). Det var inte frivilligt, utan skedde efter ett domslut i den schweiziska förbundsdomstolen. Männen i kantonen hade röstat mot. Appenzell Innerrhoden är också en av få kantoner och fortfarande använder sig av direktdemokrati.

Resmålet

Appenzell Innerrhoden ligger i nordöstra Schweiz och torde vara Europas avkrok när det gäller jämställdhet. Åk dit och ta reda på hur det verkligen ser ut i ett område där kvinnor fick rösträtt först för 22 år sedan. Sprid ditt feministiska budskap!

Ta dig dit

Kantonen ligger här:

Appenzell Innerrhoden på en schweizisk karta

Appenzell Innerrhoden och jag

Jag har varit i Schweiz med min familj 1991, men vi var aldrig i Appenzell Innerrhoden. Jag skulle faktiskt vilja besöka denna jämställdhetens avkrok i Europa.

1 ping

  1. […] att en kvinna får en så stor plats i den österrikiska folksjälen. I ett Österrike, som efter Schweiz skulle kunna vara i alla fall Centalreuropas näst mest konservativa land. När vi var där 2008 var […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.