Lucka 10: Sara Lidman

Sara Lidman

Nu kommer vi till ytterligare en författare som jag ännu inte har läst. Sara Lidman har stått på att-läsa-listan länge, men jag har aldrig fått tummen ur. Tjärdalen är den boken som var tänkt att läsa, bland annat för en bokcirkel på min sommarö Landsort. Tjärdalen är hennes debutbok från 1953 och utspelar sig i Västerbotten.

Sara Lidmans böcker handlar mycket om Västerbotten, men hon har gett ut en bok som utspelar sig i Sydafrika, Jag och min son (1961). Hon bodde under början av 60-talet i Sydafrika, men efter att ha haft en relation med en svart oppositionspolitiker hotades hon av ett mångårigt fängelsestraff för att ha brutit mot landets morallagar. På diplomatisk väg lyckades hon undkomma straff, men fick aldrig återvända till Sydafrika.

I Jernbanesviten (1977-85) skildrar hon ett Sverige i förändring, med järnvägen som kom och vad det innebar för människorna. De sju böckerna utspelar sig i Norrlands inland och har räknats som stora klassiker i den svenska litteraturhistorien. Sara Lidman var en av Sveriges stora arbetarförfattare och hon var engagerad i många politiska frågor såsom apartheid, atomvapen och Vietnamkriget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.