Lucka 1: Afghanistan

Krans 1Nu öppnar vi lucka ett i 2016 års julkalender på Feministbiblioteket. Årets tema är geografiska områden och vad passar då inte bättre att börja med än landet som kommer först i alla listor över världens länder, Afghanistan? Här följer tre böcker där Afghanistan spelar en stor roll.

Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad: Den har blivit en modern klassiker med tanke på allt efterspel med bokhandlaren som blev kränkt. Jag tyckte mycket om boken och beundrar verkligen Seierstad för hennes mod i denna och i andra böcker.

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg: Nordbergs bok är ett fantastiskt reportage om flickor som klätts ut till pojkar för att upprätthålla familjens heder och leda till bättre tur nästa gång. En kvinnas enda uppgift i livet är att föda en son. Föder hon inte en son så har hon inget värde.

Tusen strålande solar av Kalhed Hosseini: Jag har räknat Hosseini som en afghansk författare i min jorden runt-utmaning. Han är född i Kabul och kom till USA när han var femton, så det får absolut räknas. Tusen strålande solar är en roman om kvinnoförtrycket i Afghanistan. Jag tycker nog att den var snäppet bättre än Flyga drake.

2 kommentarer

  1. Tusen strålande solar är så väldigt otäck och stark! Mycket läsvärd, men sådär så en får lite hjärtsnörp av det.

  2. Bra tips – jag har faktiskt läst alla tre. Jenny Nordbergs bok läste jag alldeles nyligen och den var verkligen gripande och fascinerande. Kan rekommendera P1:s Söndagsintervju med henne från i oktober:

    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/799416?programid=4772

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.