Latifa; Mitt förbjudna ansikte; 2001

Mitt förbjudna ansikteDenna bok håller inte vad den lovar på baksidan. Det som verkar vara en viktig bok om en ung kvinnas kamp mot talibanregimen blir en bok där man hänger upp sig på dåligt språk och inget flyt. Som så många andra böcker i denna genre är den så dåligt skriven att man inte riktigt kan ta till sig innehållet. Annars var temat mycket bra. Unga Latifa går efter talibanernas övertagande av Afghanistan från depression och uppgivenhet till handlingskraft när hon startar en hemlig skola. Hade jag inte spontanhandlat boken på bokrean hade jag nog aldrig läst den, och det är inget jag rekommenderar andra att göra heller.

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Amanda22 mars, 2011 kl. 05:32
  • Svara

  synd att dissa en bok med ett så viktigt budskap. dåligt språk eller inte. 16 årig ”Latifa” är inte en akademiker med ett genialt språk i klass med Isabel Allende eller Emily Bronte. Föga förvånande med tanke på att hon aldrig fått chansen att avsluta sina studier. Språket är inte märkvärdigt men det är inte heller så kasst att det förstör handlingen. Mitt förbjudna ansikte är en viktig bok. Latifa är en av de mer lyckligt lottade afghanska kvinnorna och ändå förfäras läsaren över hur hennes liv totalt våldtas och tillintetgörs av talibanerna. Jag tycker att boken uppmärksammar ett av samtidens grövsta kvinnoförtryck och det är så tydligt att det chockar mig hur någon kan tycka att ett ”dåligt språk” gör boken icke-läsvärd.

  1. Jag är hemskt ledsen, men jag klarar inte av att läsa böcker som är dåligt skrivna. Visst är temat i boken viktigt, det förnekar jag inte, men det är jobbigt att läsa böcker utan bra flyt. Det finns en uppsjö av böcker som denna, oftast är alla lika illa skrivna och det är synd. Det är som sagt viktiga teman, men de borde få hjälp av författare för att skriva sina historier annars blir det svårläst.

  • Maria20 juli, 2012 kl. 05:20
  • Svara

  Du säger att det finns ”en uppsjö av böcker som denna”, var då undrar jag? Kan du möjligtvis hjälpa mig hitta de böcker som är skrivna av och om Afghanska kvinnor och deras liv. Tacksam för hjälp med det / Maria

  1. Med ”den här typen av böcker” syftar jag på kvinnoöden som spökskrivs av en journalist och sällan är bra gjorda. Det inte inte kvinnornas berättelse som är felet, såklart, utan sättet de ges ut på. Det skulle kunna vara så mycket bättre om böckerna var skrivna av någon som var duktigare på det och som blivit ordentligt korrat av förlaget.

 1. Vad kul att jag upptäckt din blogg, tack vare Annikas jerka:-) Jag läste mitt förbjudna ansikte i somras och gav den en tvåa i betyg.

  http://mestbaradeckare.blogspot.se/search?q=mitt+f%C3%B6rbjudna+ansikte

  Självklart kan en bok om ett viktig ämne få ett dåligt betyg! Faktiskt blir det viktigare att en bok i ett viktigt ämne är bra skriven. Någon efterlyste bra liknande böcker. Då vill jag tipsa om ”Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta” eller ”Sånt jag berättar för Allah”.

  1. Åh vad roligt att du är glad att du upptäckt min blogg! Jag ska genast kolla in din 🙂

 1. […] Mitt förbjudna ansikte av Latifa: Ett förfärligt levnadsöde beskrivit av en medioker journalist, vi har läst det förut. Jag har fått mycket kritik av min sågande recension (som ni kan se bland kommentarerna). Jag menar att man måste kunna tycka att en bok är dåligt skriven och därför sågar den, även om ämnet är viktigt. Vad säger ni andra? Är jag för hård? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.