Läsa en kvinna från varje land i världen

Världskarta

Jag har läst något från varje land i världen, men inte hittat någon kvinnlig författaren från världens alla hörn. Jag blev tipsad om en artikel i The Guardian på internationella kvinnodagen där Sophie Baggott berättar om sina erfarenheter av att läsa om och av kvinnor från hela världen. Jag gjorde en snabbscanning av hennes blogg och kunde konstatera att hon kan franska, vilket nog bidragit till att ro den utmaningen iland.

Jag har läst igenom hennes lista och det är många böcker/litterära verk som vi har gemensamt. Från exempelvis Nauru, finns inte mycket mer än en dikt och den har vi båda läst. Lite trist, tycker jag allt, är att den svenska boken på listan är en skrift av Greta Thunberg. Viktig säkerligen, men knappast något av all den fantastiska litteratur som faktiskt är svensk.

Böcker jag gärna tittar närmare på

Vissa länder har jag på min lista med kvinnliga författare, men vill ändå läsa mer.

BoliviaOur Dead World av Liliana Colanzi: Verkar vara en spännande och hyfsat nyskriven bok.

EkvatorialguineaLa Bastarda av Trifonia Melibea Obono: En feministisk bok från 2018. Måste jag definitivt läsa!

FilippinernaThe Farm av Joanne Ramos: En bok om filippinska gästarbetare i Indien som verkar mycket aktuell och förmodligen och förhoopningsvis är gripande.

MakedonienA Spare Life av Lidija Dimkovska: Jag har ju träffat Lidija och vill verkligen läsa hennes roman som nu finns på engelska!

Papua Nya GuineaMy Walk to Equality: Essays, Stories & Poetry by Papua New Guinean Women av Rashmii Amoah Bell (red): Kostade 1 dollar på Kindle så jag klickade hem direkt!

Thailand: Bright by Duanwad Pimwana: Jag har letat med ljus och lykta efter mer litteratur från Thailand och ska absolut titta närmare på den här!

Litterära verk som jag vill komplettera min egen lista med

Från vissa länder har jag läst en manlig författare och vill komplettera med en kvinnlig. Jag hittade ett par intressanta titlar hos Baggott, som jag vill titta närmare på. Hon har också läst översatta dikter på nätet och det finns en hel del sådana länkar hos henne.

Böcker

Barbados: Redemption in Indigo av Karen Lord

EcuadorCockfight av María Fernanda Ampuero

EritreaMy Fathers’ Daughter av Hannah Pool

NepalNight av Sulochana Manandhar

Sierra LeoneThe Memory of Love av Aminatta Forna

St Kitts och NevisAs Good as Gold av Kathryn Bertine

TogoDo They Hear You When You Cry av Fauziya Kassindja och Layli Miller Bashir

Noveller på nätet

Kirgizistan: An Orange Lemon av Alla Pyatibratova 

MadagascarOne Times Two av Cyprienne Toazara 

Dikter på nätet

MaldivernaPerfume av Aminath Neena: En dikt som tyvärr inte finns kvar. Finns dock andra dikter av henne på nätet.

Kongo-BrazzavilleTwo Poems av Marie-Léontine Tsibinda 

MoldavienSelected Poems av Paula Erizanu

Montenegro‘Time’ av Dragana Tripković

Seychellerna‘Labour of Love’ av Marie Flora Ben David Nourrice

St Lucia: ‘History Shelves’ av Sassy Ross

Turkmenistan‘I Have Come Through Torments Within These Walls’ av Annasoltan Kekilova

UzbekistanThe Dancer from Khiva av Bibish 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.