Kvinnor i arabvärlden

Det är helt fantastiskt det som just nu händer i Libyen. Att bli av av Kadaffi efter så lång tid med honom som diktator måste vara en dröm för de flesta libyer. Äntligen ska de också kunna få den frihet som förhoppningsvis egyptierna och tunisierna fått smaka på.

Dock är det nu inte så enkelt som att en revolution löser alla problem. I flera av de hårt styrda diktaturerna i arabvärlden har de religiösa fanatikerna hållits tillbaka och revolutionen kan nu hjälpa tex Muslimska brödraskapet i Egypten till makten. Vi vet inte om det bli bättre eller sämre än det var förut, men vi kan vara säkra på att vi bör vara vaksamma på utvecklingen. Inte minst för kvinnornas skull. Liberala Kvinnor sände en delegation till Egypten i juni i år och om deras resa kan du läsa här och här. Kvinnor som de träffade på sin resa är inte helt positiva till framtiden. Skulle Muslimska brödraskapet komma till makten kan de hända att många av de rättigheter de har idag går förlorade.

Det skadar inte att tänka på detta när man ser alla glädjescener från Tripolis gator. Inte för att vi ska vara negativa, utan för att vi ska se att det nästan bara är män som är ute och firar och att de kvinnor som inte är det kommer att behöva allt stöd de kan få för att få grundläggande fri- och rättigheter i ett nytt Libyen.

Läs mer om händelserna i Libyen: Aftonbladet, DN, Expressen, SvD, SVT

Läs även min recension av boken Kvinna i Egypten av Jehan Sadat (gift med president Anwar Sadat).

13 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Pether22 augusti, 2011 kl. 09:15
  • Svara

  ”tt det nästan bara är män som är ute och firar”

  För att det är till 99.99% män som krossat diktaturerna, kvinnorna och barnen har sedan länge lämnat alla oroligheter. Endast i svensk feministisk media har kvinnor någon som helst roll i detta.

  1. Nej, kvinnorna har inte mycket att göra med den aktiva befrielsen av Libyen. Så ser inte deras kultur ut. Det var därför jag skrev detta inlägg.

    • Pether23 augusti, 2011 kl. 01:28
    • Svara

    Naw. Så det är kvinnornas kultur som får dem att inte ta ansvar för människors frihet.

   1. Vill du bli tagen seriöst? Sluta då upp med sådana där fåniga kommentarer. Eller är du så korkad på riktigt?

  2. Har du förresten någon länk till artiklar där det framstår som att det är kvinnor som leder rebell-styrkorna?

    • Pether23 augusti, 2011 kl. 01:31
    • Svara

    Det är bara att kolla i valfri tidning. Sedan starten av revolutionerna har vi matas med artiklar om hur duktiga kvinnorna är. En bloggare var tydligen starten på det hela, o annan bullshit. Kolla även på alla bilder, trots att det är 99.99% män som riskerar livet i revolutionerna så ser du att kvinnorna tar en extremt onormalt stor plats.
    Ett hav med tiotusentals män är ointressant, istället är det den enda kvinnan som får plats i bilden.
    Sann feministisk journalistik.
    Kollar man utländsk media får man en mer verklig syn på det hela.

   1. Du verkar läsa väldigt selektivt. I de länkar jag angav i slutet finns ingen sådan vinkel. Och att det finns en kvinnlig bloggare är inte ett en nyhet som bara funnits i Sverige. Jag blir förvånad över din okunnighet om kulturen i mellanöstern. Det är inte så att kvinnor uppmanas att gå ut och strida, om du nu hade en sådan bild.

    Bara för att du verkar drivas av ett hat mot feminismen så verkar du läsa in saker i det jag skriver som jag inte gör. Jag har aldrig sagt att det är kvinnor som ligger bakom revolutionen. Jag har sagt att vi inte får glömma bort deras rättigheter. Någon som tex Muslimska brödraskapet i Egypten inte är särskilt intresserade av.

    Eller är det så att du tycker att kvinnor inte ska ha rätt att arbeta, inte rätt att välja partner, inte rätt att köra bil etc bara för att de inte har offrat sina liv i revolutionen? I så fall är du en ren och skär kvinnohatare, något annat ord finns inte för det.

 1. Hanna, jag la ut din blogg på min fb men glömde tagga dej. Hur som helst kan följande länka vara en poäng för Pether att läsa. Men å andra sidan verkar ju han blockerad. http://hd.se/kultur/2011/08/23/inte-kvinnornas-revolution/

  1. Jag såg det. Tack! Nejdå, här har inte blockats någon, men jag tror att Pehter inte är så mottaglig för krönikor av det slaget ;o)

  • Pether23 augusti, 2011 kl. 02:13
  • Svara

  Det är väl snarare du som inte har någon som helst kunskap om världen.
  Det är inte bara i arabrevolutionerna som kvinnorna inte tar sitt ansvar, utan i alla världen runt. Kvinnorna flyr allt så fort det blir riskabelt att vara kvar. Vare sig det är Norge under andravärldskriget, lämna motståndsrörelsen till männen, eller motståndet till en arabisk diktator.
  Det är männen som tar ansvaret, det är männen som dör, men det är kvinnorna som får cred.
  Men det är ju bara män som dör, de hade ju bara våldtagit kvinnorna annars.

  1. Men gud! Du har ju helt rätt! Män runt om i världen tar ansvar för både revolutioner och barnen. Kvinnor bara latar sig. Dessutom finns det kvinnor i arabvärlden som är så lata att de tvingar sina män att köra runt på dem för att de inte vill köra bil själva. För att inte tala om dem som kräver att bli lika behandlade fastän de envisas med att täcka hela sin kropp inklusive ansiktet i en burka. Och i alla historieböcker finns det bara kvinnor. Ja, det är verkligen orättvist!

    • Pether23 augusti, 2011 kl. 06:02
    • Svara

    Du bevisar bara att du inte vet ett jota om verkligheten.
    Men du är ju bara feminist, inte kan man ställa för höga krav.

   1. Vad yrar du om, jag gav dig ju rätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.