Kvinnohats-veckan är igång

Denna vecka ger jag boktips på Instagramkontot Kvinnohat och såhär efter första dagens fyra inlägg känner jag att gensvaret har vart enormt positivt och jag känner mig mycket peppad för en ny dag imorgon!

Idag har jag kört en introduktionsdag och tipsat om lite olika grundläggande böcker, med olika svårighetsgrad. Jag hoppas att jag kan bidra till att fler hittar böcker om feminism som just de vill läsa.

Här kommer en liten smakbit i form av bara bilderna. Följ Kvinnohat och läs texterna till.

UPPDATERAT

Nu med texterna.

Feministbiblioteket på Kvinnohat

Jag heter Hanna Lager och driver den feministiska bokbloggen Feministbiblioteket. Bloggen hade från början som syfte att ge tips om bra feministiska böcker som kunde fungera som en hjälp att lära sig mer om feminism och kvinnohistoria. Idag är det en bredare blogg som uppmärksammar kvinnliga författare och kvinnors villkor i hela världen. När jag inte bloggar är jag föräldraledig. Jag bor i Stockholm med min man, son (5 år) och dotter (4 månader). Denna vecka kommer jag att ge er tips på böcker som ger en bra introduktion till feminism, böcker av och om kvinnor från hela världen samt också bra böcker för barn och ungdomar. Nu hittar bloggen på feministbiblioteket.se och mig på @feministbrud. Alla böcker ni läser om här finns recenserade på bloggen om inget annat anges.

Jag hoppas att jag denna vecka kan bidra till lästlust samt ge er bra tips om hur du lär dig mer om feminism och kvinnor i världen!

Lena Gemzöes bok Feminism

Så kul att så många är pepp inför den här veckan! Det är jag också!

När man får frågan om vilken bok man ska läsa om man vill veta mer om feminism behövs ofta ett svar. Jag har funderat läge på vad detta svar är, men kommit fram till att en bra bok som på ett akademiskt sätt förklarar feminism och dess olika förgreningar är Lena Gemzöes bok Feminism. Jag har synpunkter på den, men i det stora är den bra. Fördelen är att den går på djupet och nackdelen att den kanske för vissa kan tyckas lite väl akademisk. Min stora invändning är att den inte går igenom skillnaderna mellan likhetsfeminism och särartsfeminism utan går direkt på förgreningarna inom likhetsfeminismen. I kommande inlägg kommer jag att ge fler tips på böcker som grundläggande förklarar feminism, både lättlästa och lite svårare.

Har du tips på någon riktigt grundläggande och bra bok om feministisk teori?

Sexualpolitiska nyckeltexter, Könspolitiska nyckeltexter och Kvinnopolitiska nyckeltexter

Tack för alla bra tips på böcker!

Det kan vara bra att gå tillbaka i historien om man vill fördjupa sig i feminism. Då kan det vara bra att ta till texter från feminismen från långt tillbaka fram till idag. Böckerna ni ser ovan innehåller alla tre texter om feminism och sexualpolitik med kommentarer av forskare. Det är texter från såväl liberala som socialistiska tänkare och personer som Mary Wollstonecraft, Elin Wägner och Emma Goldman finns med. Texterna är både lättare och lite svårare att ta sig igenom och kommentarerna kan vara svårlästa om man inte är vad vid akademiska texter. Men det finns något för de flesta skulle jag säga. Låna hem någon av böckerna på bibblan, bläddra i den och läs det som känns mest intressant är ett bra tips till den som inte orkar läsa allt!

 Egalias döttrar av Gerd Brantenberg, Livet och patriarkatet av Peppe Öhman och Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Här är tre lite mer lättlästa böcker men som ändå förklarar feminismen på ett bra sätt.

Egalias döttrar kom ut 1977 men fungerar fortfarande bra. I Egalia har kvinnorna makten och det är männen som måste ta hand om barnen och göra sig fina. Allt kanske inte känns jätteaktuellt (såsom bh-bränning), men i det stora hela är det en riktig tankeställare även 2016.

Peppe Öhmans bok är rykande färsk och den innehåller alla aktuella diskussioner om feminism. Dess enda nackdel som jag ser det är att den är finsk och innehåller finsk statistik, men det är väl kanske inte en enorm nackdel kan jag tycka.

Alla borde vara feminister är utgiven på svenska på Bonniers tillsammans med Sveriges kvinnolobby i syfte att dela ut till svenska gymnasieelever. Ett mycket bra initiativ tycker jag! Adichie skriver utifrån sin verklighet i Nigeria och USA, men det mesta kan vi känns igen oss i här också.

Egalias döttrar ingår i en feministisk litteraturkanon som jag tagit fram för bloggen. Mer om det imorgon! Ses igen då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.