Recension: Cline, Emma; Flickorna; 2016

FlickornaNu har jag också läst en av årets succédebuter. Flickorna av Emma Cline (Natur och kultur) handlar om kvinnor och män och makt och utspelar sig i en miljö som påminner om Charles Mansons sekt och dåd.

Evie är en ganska vanlig tonåring, men tröttnar på sitt liv. Hennes föräldrar är skilda och hon avskyr sin mammas nya kille. En dag träffar hon Suzanne som hon genast blir förälskad i. Hon lyckas få kontakt med henne genom att låtsas stjäla toapapper och ge till henne. Hon får följa med Suzanne till en ranch där hon bor med sina vänner och Russel. Russel är en man de alla beundrar och har sex med. Det får även Evie ha. På ranchen känner Evie gemenskap och hon gör allt de ber henne om. Hon stjäl pengar från sin mamma och sin barndomsvän. Hon till och med gör inbrott hos en granne tillsammans med sina nya vänner. Hon ser inte att allt är på väg rakt åt skogen. Samtidigt får vi följa den vuxna Evie som fortfarande dras med minnena från barndomen. Hon lider fortfarande stora kval. Skulle hon också ha kunnat döda?

Flickorna är en bok om mäns makt över kvinnor, men också om normer och att vissa normer faktiskt finns där av en anledning. Den fria livet som Evie sökte blev tämligen dyrköpt och förmodligen inte som hon önskade sig. Jag tycker att just maktdelen är otroligt bra beskriven och det går att leva sig in i hur Evie agerar och till och med förstå henne. Men jag skulle velat mer av vad som hände sedan. Vi får hennes perspektiv som vuxen, men det är koncentrerat till ett möte i en stuga mellan henne och stugägarens son och flickvän. Där upprepas beteendet med män som har makt över kvinnor och hon observerar hur flickvännen fogar sig till den oberäkneliga pojkvännen. Det var intressant men jag ville ha mer. Jag kände mig lite blåst på konfekten när boken var slut.

Det var en fantastisk bra bok ur feministisk synvinkel. Jag kände mig helt upprymd av kämpaglöd när jag läst klart den. Inte ska tjejer och kvinnor behöva känna såhär och blir behandlade såhär! Det måste får ett slut! Men det händer ju tyvärr runt omkring oss hela tiden. Fortfarande.

Läs mer: Adlibris, Bokus, DN, Smålandsposten, Expressen, SydsvenskanEnligt O, Fiktiviteter

1 ping

  1. […] Bloggat om boken har Ms Hisingen. Den svenska översättningen: Enligt O, Ewelinas bokblogg, Fiktiviteter, Bina´s Books, hyllan och Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.