Kvinnodemonstration 2022: Demonstrera som Femen

Femen

Femen är en ukrainsk feministisk aktivistgrupp som idag mest agerar från Paris. Igår skrev jag om Jana Zjdanova, som är en av de mest framstående ledarna idag. Femen grundades 2008 av Anna Hutsol, Aleksandra Sjevtjenko och Oksana Sjatjko och förutom Jana så är även Inna Sjevtjenko en av dagens frontfigurer. I Feministbibliotekets demonstration ska vi nu gå vidare till att demonstrera som Femen.

Femens metoder karakteriseras av budskap på nakna överkroppar, vilket har varit oerhört provokativt i konservativa delar av världen. Nedanstående bild kommer från deras Instagramkonto och är, som synes, från den senaste veckan.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av FEMEN (@femen_official)

Femen började av naturliga skäl i Ukraina. Teman på deras demonstrationer var våld mot kvinnor, sexindustri och mot den styrande presidenten Viktor Janukovytj. I början var aktionerna provokativa, men inte nakna. Efter hand blev de allt oftare topless. Brott som guppen anklagats för både i Frankrike och Ukraina är huliganism och sexuellt ofredande. De har drivit en särskild feministisk kamp för att just sexuellt ofredande ska avskaffas.

Femen säger att de är radikalfeminister och har tre huvudområden inom patriarkatet som de bekämpar; sexuell exploatering av kvinnor, diktaturer och religion. De är tydliga mot kyrkan och mot islam och de bekämpar abortförbud och förbud mot homoäktenskap. I Ukraina har deras protester riktat sig mot den rysk-ortodoxa kyrkan, mot Putin och den ryska regeringen. De kämpade också mycket mot de inskärningar i den fria pressen som gjordes under Viktor Janukovytj tid som president.

Idag sker aktivismen från Paris, där de flesta av förgrundspersonerna numer bor. Jag skrev igår om Jana Zjdanova, som fick politisk asyl i Frankrike 2014. Sedan 2013 är det Inna Sjevtjenko som är Femens ledare. Oksana Sjatjko lämnade gruppen för att ägna sig helt åt konsten, men hittades död i sin lägenhet i Paris 2018. Man misstänker självmord. Vill du veta vad gruppen gör idag kan du följa dem på Instagram. Just nu är det många bilder från protester mot kriget, föga förvånande. Inna Sjevtjenko har skrivit på Twitter om hur fruktansvärt det är att se sin hemstad Kherson tas över av ryska trupper.

I Paris ser det såklart inte ut som i Kherson och det är sorgligt att de ska behöva protestera över sån här skit.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av FEMEN (@femen_official)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.