Kulturkollo: Kärlekspar i kulturen

Elizabeth Bennet och Mr Darcy

Denna veckan är kärlek temat på Kulturkollo. Veckans tema handlar om kärlekspar i kulturen och nu när sitter jag och tittar på Bonde söker fru passar det bra att skriva lite om några favoritkärlekspar. För mig är det ett par som sticker ut och det är så klart Jane Austens Elizabeth Bennet och Mr Darcy.

Lizzy och Mr Darcy har egentligen allt. Det är en otroligt romantisk miljö (svårslagen), det är intressanta förvecklingar och det är missförstånd. Framförallt så är det två fantastiska karaktärer. Lizzy som vägrar gifta sig utan kärlek och Mr Darcy som är hård och kylig utåt, men har ett stort hjärta. Av alla Austens böcker tycker jag att hon beskriver den framväxande kärleken bäst i Stolthet och fördom.

Jag såg BBC:S TV-serie före jag läste boken. På 90-talet var den serien DEN stora kärleksserien. Ingen av oss som då var unga och kärlekstörstande kan glömma bilden av Mr Darcy som kommer upp ur badet och blir generad när han ser att Lizzy är i hans trädgård. Och det är självfallet den serien som är den ”riktiga” Stolthet och fördom. Jennifer Ehle är Lizzy och Colin Firth  Mr Darcy.

Andra par som jag är särskilt förtjust i är i den mer moderna litteraturen Rachel och Ben som träffas igen i boken You had me had hello av Mhairi McFarlane . Den historien har det mesta i kärleksromanväg, framförallt två fantastiskt sympatiska karaktärer och en relation byggd på jämställdhet. Sånt går jag igång på!

Ett annat kulturellt par som jag alltid velat veta mer om är Beatles Desmond och Molly Jones från låten Ob-La-Di, Ob-La-Da från 1968. Hur var deras liv och äktenskap egentligen? Det tänker jag alltid på när jag hör låten.

Favoritpar i Bonde söker fru då? Det får bli Thilde och Stefan, som fick varandra och sedan barn, men tyvärr idag är är skilda. Thilde är lesbisk, men är idag singel. Men om man bortser från det så var de ett fint par under seriens gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.