Kivilaakso, Katri, Lönngren, Ann-Sofi & Paqvalén, Rita; Queera läsningar; 2012

Queera läsningarQueerteorin kom till Norden i mitten av nittiotalet och det är en hett debatterad teori. Förgrundspersonerna Judit Butler och i Sverige Tiina Rosenberg har blivit både hyllade och ifrågasatta. I boken Queera läsningar får litteraturvetenskapen en annan vinkel. Boken som är utgiven på Rosenlarv förlag innehåller ett antal essäer om hur man kan läsa olika litterära verk på ett ny – queert – sätt.

Alla skribenter i boken tar upp ett eller flera verk som de gör en queer tolkning på. Jag tänkte ta två exempel. Den första essän handlar om den i Finland klassiska boken Jag, Olli och Orvokki av Hannu Salama. Boken utspelar sig i traditionellt manliga miljöer och männen är exempel på den klassiska manliga könsrollen. Trots det kan man finna flera citat i boken där huvudpersonen ifrågasätter exempelvis religionens syn på homosexuella. Karin Blixen är också utsatt för nytolkning och här tolkas hennes bok Vägarna kring Pisa, ur ett gotiskt och queert perspektiv och vi får dessutom lära oss om det queera i gotiken.

Boken är akademisk och skriven av disputerade litteraturvetare. Trots det är den inte alls svår att ta till sig för en som inte studerat litteratur. Självklart hade jag haft mer behållning av boken om jag hade läst flera av de verk som tolkas, men jag tyckte trots det att jag lärde mig mycket. Dessutom har jag nu en lista på böcker jag vill läsa och sedan ska jag se om jag håller med.

Läs mer: Adlibris, Bokus, SvD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.