Khayati, Anneli & Sjömilla, Mikael; Modigt med Vilma och Loppan; 2011

ModigtVilma sitter i rullstol, men det är inget som direkt sägs i texten, utan det kan man se på bilderna. Hennes bästa kompis heter Loppan. De gånger som Vilmas handikapp nämns i texten så är det en självklar del av historien. När det kommer till barn och handikapp så har det oftast skildrats i litteraturen som en egen historia och därmed har det blivit något annorlunda.

I Modigt får vi lära känna Vilma och Loppan som tycker om att spela fotboll. Bredvid fotbollsplanen bor sura Tant Suresson. Hon hatar när de spelar fotboll. De struntar i henne och spelar ändå, men det värsta som kan hända händer – bollen åker in på hennes tomt. Som tur är, är Vilma och Loppan modiga och går in och hämtar bollen.

Bokens handling är enkel och vardaglig och barnen leker lekar som vilka ickehandikappade barn som helst. Som i alla andra böcker från Olika är det en lek med könsroller och även i denna bok är det något som smälter in i historien och inte känns påklistrat. En bok jag definitivt kommer att låta min son läsa om några år!

2 kommentarer

  1. Så bra att det finns denna typ av böcker!

    1. Verkligen! Man blir så glad av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.