Julkalendrar jag minns

Julkalendern 1986

Julkalendern för TV 1986

På Kulturkollo minns vi idag gamla julkalendrar. Det är Linda som har skrivit inlägget och hon är några år äldre än jag och har äldre barn, så det är inte riktigt samma kalendrar som vi minns. När det gäller kalendrar efter att jag fyllt 20 så har jag och min mamma en speciell relation. Mer om det nedan.

Här är mina favoriter genom tiderna:

Från barndomen:

1986 Julpussar och stjärnsmällar: Min absoluta favorit. Jag var nio år och fullkomligt älskade den lite romantiska intrigen med den truliga tjejen från Stockholm och den lugnare killen från Dalarna.

1985 Trolltider: Jag var åtta år och mindes inte att Trolltider gått redan 1979 (vilket verkar helt bisarrt idag, att den repriserades). Alla i min klass sprang omkring och ringde med händerna och alla pratade om julkalendern.

1988 Liv i luckan: Efter SVT:s fullständiga fiasko med Marias jul var Liv i luckan en underbar julkalender. Dessutom älskade jag att det var berättelser som andra barn hade skrivit. Det fanns en serie med samma idé, Skrivklåda, som gått tidigare på TV och som jag hade följt.

Från tiden då jag ända tittade fast jag varken hade barn eller var barn själv:

1997 Pelle Svanslös: Min mamma är lärare och var alltid tvungen att följa julkalendern för att hänga med (och gör så fortfarande fastän hon är pensionär) och hon talade alltid om för mig att jag bara mååååååste följa årets kalender. Pelle Svanslös var den första och jag var vid denna tidpunkt 20 år.

1999 Julens hjältar: Den andra som mamma tvingade mig att se var Julen hjältar med Jonas Karlsson som Hammarbyhund. Jag älskade den, men nu när jag ser att den gick 1999 så undrar jag hur fanken jag hann med det eftersom jag bodde i Wien då. Kanske spelade mamma in den åt mig? Det kan varit så.

2001 Kaspar i Nudådalen: Den tredje serien som mamma och jag tittade på tillsamman fast på olika TV-apparater var Kaspar i Nudådalen. Då jobbade på LUF och var otroligt morgontrött. Kaspar hjälpte mig att komma upp på morgonen.

Jag har tittat även på senare år, men kan inte säga att jag fastnat för någon. Det skulle vara förra årets då, men det var lite tråkigt att barnet var för litet för att uppskatta den. I år har vi inte heller fastnat för den än.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5083

  Åh Julens Hjältar! En av mina favoriter. Lite sång, massor av glädje. Minns att jag köpte hem den på VHS när jag var liten, kanske dags att plocka fram den

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5083
   • Hanna4 december, 2014 kl. 08:13
    Författare
   • Svara

   Ja, den var helt underbar!

 2. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5083

  Ja, Trolltider! Minns också att alla gjorde “hallå i luren”. Föga anade vi då att vi x antal år senare skulle vara mer eller mindre sammanväxta med riktiga lurar 😉

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5083
   • Hanna5 december, 2014 kl. 09:41
    Författare
   • Svara

   Haha, nej det förstod vi inte då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.