Alla som varit eller är medlemmar i ett parti vet hur svårt det kan vara att få igenom ett politiskt förslag om man inte har partiledningen med sig. Jag har sedan jag gick med i Folkpartiet 1998 på olika sätt lobbat för individualiserad föräldraförsäkring eller om inte det funkar, fler pappamånader. Därför är det med fantastisk glädje jag tar del av nyheten på TV4 att Jan Björklund nu svänger i frågan och är beredd att införa fler pappamånader om jämställdhetsbonusen inte fungerar (och det gör den ju inte).
Min ”chef” Bonnie Bernström är ute och välkomnar beskedet. Och jag vill här på min egen blogg haka på. Igår fyllde Björklund 50 år och då uppvaktade Liberala Kvinnor honom med en tavla med de bästa av våra fantastiska vykort med budskap. Detta var det med det, enligt mig, viktigaste budskapet:
Layout: Erika Jonés, Bokstavstyp
Tack Jan, för den present vi fick av dig idag!
UPPDATERAT
Läs också: SvD
Bonnie Bernström (FP) och Lena Sommestad (S) skriver på DN debatt.
14 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
Jag tycker det borde vara upp till varje familj att bestämma själva över detta.
Vi behöver arbeta aktivt för att kvinnors lönesituation ska förbättras, att det ska bli jämställt på arbetsmarknaden vad gäller möjlighet till tjänster och löneutvecklingen. Men jag tror att det kommer göra mer skada än nytta när man lagstiftar om föräldrapenningen. En tjej sa till mig häromdagen att om männen kan ta hand om halva förlossningen så kan de gärna få ta halva föräldraledigheten också. Hon har fortfarande problem med instabilt bäcken efter sin förlossning och därför planerar de så hon kan fortsätta vara hemma med barnet för att kunna styra över sin arbetsbelastning lättare än om hon skulle gå tillbaka till jobbet.
I mitt fall har sambon börjat en ny chefsposition och har svårt att ens ta ut semester det här första året, han har ingen möjlighet att ta ut föräldraledighet i samma utsträckning som mig, så vi är glada över att kunna styra över detta själva så som det passar vår situation just nu!
När vi får nästa barn kanske det ser annorlunda ut jobbmässigt, och då delar jag gärna med mig för det är viktigt att båda föräldrarna tar lika stort ansvar. Men att lagstifta om detta kan bli ytterligare en stressfaktor om livet inte är fyrkantigt och ordnat.
Tack för ordet! /Hanna
Hej,
Det jag undrar är varför det alltid tycks vara mannen som har fått ett jobb som gör det omöjligt att ta ut föräldraledighet just nu. Jag har hört det så många gånger att jag för länge sedan tappat räkningen. Kvinnor som av någon anledning inte kan ta ut föräldraledighet verkar knappt finnas.
Jag tycker att alla få göra som man vill, men föräldraförsäkringen är så generös som den är att det skadar inte att ställa lite fler krav. Faktum är att som den är utformad i dag tas den ut i särklass mest av kvinnor och jag tycker inte att man ska använda förlossningen som skäl. Är det så att man har haft komplikationer så bör man få bli sjukskriven för det.
Halleluja! Äntligen inser Björklunnd att jämställdhet är viktigare än total valfrihet (för de som kan) .
P.S. Älskar tavlan! Var kan få tag i en sån?
Ja, jag är glad 🙂
Det är ett vykort. Jag ska se om jag kan lägga upp det på Liberala kvinnors hemsida. Vi har massa roliga vykort med fyndiga texter. Bland annat detta, som borde falla en förskollärare i smaken:
http://feministbiblioteket.wordpress.com/2011/05/12/liberala-kvinnors-fantastiska-vykort/
Jag har svårt för tvånget. jag förstår intentionen men när det går ut över individen, över en specifik familj, då har jag riktigt svårt att acceptera det.
Jag och min man delar 50-50 rakt av. Vi jobbar halva veckor och är föräldrarlediga andra halvan från att vårt barn blev 1 månad gammal. Det är helt fantastiskt att kunna göra så och vi är väldigt glada. Men… Skulle vi få ett barn till så skulle vi inte kunna det. Min man har fått ett drömjobb, hans ska vara contractor åt ett bolag i USA. Alltså, han kommer ha ett eget företag om några månader och göra ett jobb för ett företag i USA. Bara att förhandla semester var ett gigantiskt jobb i sig, att prata om någon föräldarledighet med ett företag i USA är omöjligt.
För oss skulle det inte bara handla om pengar men om hans jobb, skulle han ta ut sina månader så skulle han bli arbetslös…
Som sagt, vi är verkligen för jämställdhet, vi walk the walk och inte bara talk the talk men faktumet att föra över fler månader på pappor skulle beröra oss väldigt mycket.
Får jag fråga hur ni skulle resonerat om det var du som fått det där jobbet på företaget i USA? Jag är nyfiken eftersom det alltid verkar vara män som har jobb där man inte kan vara borta ett halvår. Så kan det väl inte se ut i hela samhället?
Jag har utmanat dig på min blogg och blir jätteglad om du vill svara =)
http://frokenbella.se/bloggutmaning/
Kul! Det ska jag göra!
feministbrud,
Han ska inte jobba i USA, hans ska jobba åt ett bolag i USA. Hemifrån. Det betyder att han är hemma mer än nu när han arbetar åt ett svenskt företag. Om han skulle ta ut sina pappamånader då kan de inte längre ha kontrakt med hans företag.
Jag förstod det. Jag undrar hur ni skulle gjort om du hade fått det jobbet.
Skulle jag har fått jobbet skulle han tagit föräldrarledigheten såklart!
Det var nästan så att han skulle ha tagit största delen av föräldrarledigheten den här gången eftersom jag hade varit arbetslös 7 månader men sedan fick jag ett jobb några månader innan förlossningen. Jag var inte säker på att jag ville vara hemma igen efter att har suttit hemma i 7 månader utan intelektuell stimulans.
Och det är ju här det blir ett problem, vi som verkligen anstränger oss vara jämställda hela tiden, vi som jobbar aktivt på det (dela föräldrarledigheten på det här sättet som vi gör är en utmaning) men ändå skulle vi straffas ”for greater good”.
Spelar ingen roll att hans jobb skulle säkra vår ekonomi, att jag skulle ha möjlighet att köpa biljetter till mina föräldrar så att de kan hälsa på sina barnbarn oftare, att min man skulle vara hemma och kunna hämta och lämna barnen, ta alla besök på BVC under arbetstiden, att det skulle göra oss lugnare i och med att mitt jobb som lärare på högskolan är just nu hotad pga neddragningarna… Nej, det viktigaste är att se till att andra pappor som inte tar sitt ansvar ( känner en som gick till jobbet innan 10 dagarna efter förlossningen var slut) blir tvingade.
Vem bryr sig om vår familj drabbas av detta?
Jag förstår din åsikt i den här frågan eftersom ni lever jämställt, men drabbas av en sådan här reform, men the greater good som du pratar om är att fler kvinnor är dem som är gifta med ojämställda män drabbas av att de tar hela föräldraförsäkringen. Det är svårare för kvinnor än män i barnafödande ålder att få jobb eftersom det kalkyleras med att de ska vara borta alltför länge. Jag tror att du förstår att jag hellre ser till samhällets vinster än att se till enskilda personer som med en reform skulle få lite sämre ekonomi. Föräldraförsäkringen är en förmån och en väldigt generös förmån. Den ska inte finnas till för att segmentera gamla invanda könsrollsmönster som gör att kvinnor halkar efter på arbetsmarknaden. Den ska främja jämställdhet. Det tycker jag är viktigt.
Ja, jag förstår poängen varför man vill göra det men jag är också liberal och är mån om INDIVIDEN. Har levt i samhället som satte kollektivet främst (jag är född i Sovjet) så alla sådana beslut skaver.
🙂
Man kan se det från två håll. Jag ser det som att jag inte tycker att familjen ska få en försäkring, utan att den ska gå till individen. En klassisk fråga som delar liberaler 🙂