Jag läser just nu boken Rosa av Fanny Ambjörnsson

Fanny Ambjörnsson har precis kommit ut med boken Rosa på Ordfronts förlag. Det är den boken jag precis har satt tänderna i. Den verkar intressant av det jag läst hittills (första kapitlet), men recension återkommer jag med när den är utläst.Boken bygger på intervjuer med föräldrar och barn.

Jag känner att jag vill påpeka en sak. Ni som läser ofta vad jag skriver vet att jag stör mig på könsstereotypa barnkläder och försöker själv hitta alternativa saker till min son. För spädbarn är det inte så svårt att hitta och det är inte jättedyrt. I boken Rosa verkar folk tro det endast finns volanger och spets i rosa för flickor och racerbilar till pojkar. Så länge barnen är under ett år så är det lite bättre än så. Både Kappahl och Lindex (som jag egentligen inte vill göra reklam för) har bodys i alla färger med det stående erbjudandet köp 3 betala för 2 (en kostar 80 kr). Märket Parvel på Åhléns har söta plyschbyxor i alla färger och de hänger på samma ställe. De kostar 120 kr för två. Hugo har även en t-shirt från dem som är rosa med en dödskalle på (den är en present så den vet jag inte vad den kostar).

Det var bara det jag vill ha sagt. Man ska inte överdriva, även om det är viktigt att påpeka att barnkläder är för könsstereotypa många gånger. Det är inte så att endast Polarn och Pyret och specialbutiker har könsneutrala kläder. Man kan tro det om man inte tittar ordentligt, men alla de stora kedjorna har något som man tänkas vara för barn och inte för ett visst kön. N u pratar jag om åldern under ett år och det var det som det handlade om i Rosas kapitel ett. Jag vet att det ser annorlunda ut när barnen blir äldre.

Läs recensioner av boken: Aftonbladet, DN, Expressen, GP, Smålandsposten, SvD, TCO-tidningen

Beställ boken: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

1 ping

  1. Intressant, det låter som en bok för mig! Jag läste hennes bok om Klass, kön och etnicitet under lärarutbildningen och älskade hennes skarpa analyser.

    1. Den har jag också läst och recenserat här! Denna är i samma stil, med intervjuer av barn och vuxna. Jag har nu läst hälften och den är mycket bra hittills. Håll utkik efter en recension. Den kommer nog i veckan.

  1. […] Som mamma till en tre månader gammal pojke möts jag hela tiden av hur laddad färgen rosa är. Jag och min man har valt att behandla rosa som vilken färg som helst och klä honom i rosa kläder ibland. Jag vet att det från många håll anses knäppt och till och med skadligt för honom (om man får tro kommentarer här på bloggen).  Bland Ambjörnssons intervjuobjekt i boken finns det ingen som vågar klä sina söner i rosa. Jag har skrivit om hur jag ser på affärers utbud av rosa kläder tidigare. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.