2017 gavs boken Black box ut i Japan. Den kom samtidigt som metoo briserade i hela världen. Men i Japan blev metoo inte så stort. Shiori Ito blev våldtagen 2015 och skrev en bok om brottet, polisutredningen och förnedringen efteråt. Boken är utgiven på svenska 2019 på det feministiska förlaget Systerkonspirationen. Jag lyssnade på ett seminarium på bokmässan där Shiori Ito deltog tillsammans med Katarina Wennstam och Ebba Witt-Brattström.
Shiori Ito har haft journalistdrömmar sedan hon var liten. Hon träffade herr Yamaguchi, en framgångsrik chef på ett medieföretag i Washington. Han tycker att Shiori verkar driven och vill undersöka möjligheterna för henne att få ett jobb i USA. De mejlväxlar om det och träffas över en middag i Tokyo. Efter middagen känner Shiori att hon blir yr och sedan minns hon inget förrän hon vaknar upp av att Yamaguchi har sex med henne.
Det var före metoo, det var i Japan och framförallt var det i ett samhälle som är starkt patriarkalt, trots att vi har kommit fram till 2015. Tyvärr är Shiori i och med den här boken ingen hjältinna i sitt hemland. Hon måste bo och verka utomlands och hennes familj har tagit avstånd från henne för att inte dras med i skammen. För i Japan är det tabu att tala om sexuella övergrepp. Det märks att det är stor skillnad på Japan och Sverige, vilket också tas upp flera gånger i boken. Idag driver Shiori ett produktionsbolag i London tillsammans med Hanna Aqvilin, som är från Sverige.
Det är en skrämmande bok om patriarkala strukturer och svågerpolitik inom polis och rättsväsende. Som bok hade den tjänat på att vara lite mer generell och mindre upprepande om det egna fallet. Såklart ska fallet stå i centrum, men eftersom Shiori Ito har mål att ändra den japanska lagstiftningen och skipa rättvisa, inte bara för sig själv, kunde den gott fyllas ut med mer fakta och intervjuer. Det var delarna där hon skriver mer generellt som jag ser den lysande journalisten komma fram och jag ville ha mer av henne!
Black box är viktig läsning och det är bra att vi får en inblick i hur det fungerar i ett annars välmående land. I Japan är det viktigare att behålla en fin fasad än att prata om sexuella övergrepp och det får stora konsekvenser för alla de kvinnor som utsätts. Läs boken och följ Shiori Ito på Open the black box.