Idag smygstartar OS i Tokyo

Olympiska flaggan

Idag smygstartar OS i Tokyo. Sverige ska spela fotboll mot USA i damturneringen, bland annat. De tär fotboll och Softball som behöver lite extra tid på sig för att bli klara i tid. Annars få vi vänta till på fredag. Det ska bli så fantastiskt roligt och det känns nästan overkligt att det blir av. Som vanligt ställer bloggen in sig på OS-mode och ni får varje dag läsa om en berömd eller glömd idrottskvinna.

En feministiskt intressant idrottsfråga de senaste dagarna har varit att Norges beachhandbollsdamer har protesterat mot att de måste bära bikini och spelat bronsmatchen i små shorts istället. De väntar nu böter. beachhandboll är int4n OS-gren, men det är beachvolleyboll och det är en sport som tampats med samma sexistiska idéer om kläder. Men i en turnering i Doha tidigare i år var fallet det omvända mot handbollssituationen. Då protesterade ett tyskt par mot att det inte fick bära bikini, eftersom bikini är förbjudet i Qatar.

Det är klart att det kan finnas orsaker till att klädregler behövs inom idrotten. Man får ju inte störa eller skada andra och i tex lagsporter finns det en poäng i att det ser enhetligt ut. Det finns också skäl att tycka att att regler som exakt bikinistorkel för damer i en sport där män får bära andra kläder, är en sexistisk regel. Sedan är det självklart så att sporten lika lite ska tvinga folk att spela i bikini, som förbjuda dem att göra det, oavsett var i världen tävlingen spelas. Är bikini förbjudet i ett land är det självklart att någon officiell beachmatch aldrig ska spelas i det landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.