I min bokhylla – D

Då har turen kommit till D i min bokhylla och förvånansvärt många feministiska klassiker börjar på D: Det andra könet, Den feminina mystiken, Det eviga kriget mot kvinnan, Den femte sanningen med flera. Men jag har läst alla dem och här kommer några jag inte har läst och en som borde vara en klassiker, men som är oförtjänt bortglömd.

Det andra könet av Simone de Beauvoir: Jag har läst den förkortade versionen som var det enda som fanns på svenska när jag införskaffade den. När jag väl läste den så kom hela boken ut på svenska kort därefter och det är tveksamt om jag tyckte att det var typiskt och inte bara lite skönt. För även om jag införskaffade den nya översättningen på en rea långt senare så undrar jag om jag någonsin kommer att läsa den. Däremot förtjänar boken en ny recension här på Feministbiblioteket då den jag skrev för länge sedan är lite kort.

Det kvinnliga tänkandets betydelse av Mariann Andersson: En mycket kort bok som jag trots det aldrig har tagit mig tid till att läsa. Dem ingår i en trilogi där jag har läst de två andra. Jag var inte så imponerad av dem och det är väl förklaringen till att den har blivit stående. Jag har dock träffat Andersson och hon är en mycket trevlig och feministiskt driven äldre dam.

Dekadensens kön av Ebba Witt-Brattström: Jag tycker att Witt-Brattström är en otroligt cool kvinna och jag har läst hennes biografi Åh alla kära systrar och gillade den. När jag fick Dekadensens kön av en kompis så var ambitionen att läsa den så fort som möjligt, men som det blir ibland så blev det inte så. Den hamnar ständigt långt ned på att-läsa-listan, men den står i alla fall där. Hur som helst så handlar den om kärlek mellan två författare i en annan tid.

Den nya kvinnostaden av Nina Burton: För mig var Den nya kvinnostaden en riktig ögonöppnare. Den består av ett antal essäer om kvinnor genom historien och boken svarar bland annat på frågan varför det inte har funnits någon kvinnlig Beethoven. Svaret är att någon kvinna aldrig fick möjligheten och stöttningen att bli så framgångsrik. Några få kvinnor har dock blivit framgångsrika genom historien, bland andra Marie Curie, och om henne och andra skriver Nina Burton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.