Hittat i hyllan: Ner med vapnen av Bertha von Suttner

Ner med vapnen

I min serie Hittat i hyllan, som är en hyllning till mina böcker jag återfått, ska jag nu berätta om en gammal bok som jag tyckte mycket om. Ner med vapnen skrevs 1889 av pacifisten och fredsaktivisten Bertha von Suttner. Hon skulle senare (1905) få Nobels fredspris för sina insatser. Betha von Suttner kom från Österrike och tyckte att det skulle vara slutkrigat i Europa. Hon dog den 21 juni 1914, en vecka före skotten i Sarajevo.

Ner med vapnen är en kärlekshistoria mellan två fredsälskande personer i den österrikiska överklassen. I den miljö de lever i tycker alla att kring är någonting bra, men den kvinnliga huvudpersonen ser vilken misär det leder till och framförallt hur kvinnorna drabbas. Många sitter hemma och väntar på familjefäder som aldrig kommer hem igen och till vilken nytta då? Paret i boken blir fredsaktivister.

Boken är tämligen lättläst för att vara så gammal och förutom att vara en kärlekshistoria och en antikrigspamflett, är den en del av den österrikiska (kvinno)historien. Jag vill slå ett slag för den här klassikern och tycker att den är väl värd att plocka fram ur något biblioteks gömmor eller kanske fynda på Bokbörsen. (Den går fortfarande att köpa på Adlibris, för den som är intresserad av en ny.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.