Månadens skaraborgare: Emanuella Carlbäck

Emanuella Carlbäck

Jag byter blad till september i min kvinnokalender från Skaraborg. Månadens skaraborgare är Emanuella Carlbäck, en pionjär inom vården av funktionsnedsatta. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Min text bygger på Nils Hjorts och Wikipedia.

Emanuella Carlbäck föddes 1829 i gamla Älvsborgs län. Hon gifte sug aldrig och enligt gammal sed bodde hon kvar hemma och sedan hos en gift syster. Det var när hennes syster födde en funktionshindrad son, som hennes intresse för psykiskt funktionsnedsatta startade. Hon såg det som sin uppgift från gud att se till att pojken fick ett bättre liv. Vid den här tiden gömdes ofta sådana barn undan, för att slippa skammen. De kallades idioter.

Omsorgen för systersonen John gjorde att hon även ville hjälpa andra i samma situation och Emanuella Carlbäck startade då en utbildningsanstalt för funktionsnedsatta i Göteborg. Med tiden flyttade hon den först till Falköping, sedan Skövde för att slutligen slå sig ner på lantegendomen Johannesberg utanför Mariestad. Där blev hon kvar till sin död 1901 och hon skänkte egendomen till Skaraborgs läns landsting. I hennes anda drevs utbildningsanstalten vidare fram till 1989 med som mest 600 elever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.