När jag var barn bodde min mormor och morfar i Hjo. Båda bodde där till sin död (2020 respektive 2004). Under min uppväxt var otaliga besök på Guldkroken ett viktigt inslag. Jag brydde mig inte nämnbart då, tyckte att Guldkroken hade fula saker när jag blev äldre och ”förståndigare”, men har nu i villavuxenlivet börja älska det igen. Det jag har är dels arv från mormor, dels gåvor från mamma som hon fyndat på lokala loppisar och så otaliga Tradera-vinster.
Jag är med i Facebookgruppen Guldkrokens vänner och där visas mycket fint. Mycket känns igen från barndomshemmet och från mormor. Häromveckan fick jag tips om en artikel i Aftonbladet och jag hann inte köpa tidningen, men mamma hann, så nu har jag läst den och om designen som blev oerhört poppis på 70- och 80-talen.
Märta Grunditz (1918-2013) var designern som skapade Guldkroken och tillsammans med sin man Bengt (1918-2007) skapade de ett företag som skulle sätta Hjo på kartan. Det började 1946 och några decennier senare fick den lilla staden fick ta emot busslaster med folk som vallfärdade för att köpa de vackra vaserna, krukorna, spargrisarna och ljusstakarna. Det fanns showrooms i Stockholm, Göteborg och Malmö, så det var många som fick möjlighet att få upp ögonen för Guldkroken.
Framgångssagan tog slut och paret Grunditz barn tog över företaget 1980, sålde det sedan vidare och de nya ägarna kunde inte stå emot konkurrensen från andra länder, så företaget lades ned. Varumärket finns inte kvar, utan ingår i Lidköpings porslinsfabrik, men varje månad säljes över 500 Guldkroken-produkter på Tradera.
Det är inte så att guldkroksföremål genererar stora summor pengar på andrahandsmarknaden, men om du har en ljusstake i annan färg än vit eller brun, som var de vanligaste färgerna, kan du få en slant. Jag är nu ledsen över att min gröna femarmade ljusstake gick sönder och att den ersattes med en vit. Ovan kan ni se hur fint man ändå kan göra med en vit stake.
Jag älskar mina Guldkroken-saker, kanske mest mina ljusstakar. Jag skulle gärna vilja ha en blå femarmas ljusstake, men varje gång jag närmat mig en sådan Tradera har det slutat i besvikelse och en slutnota för den som vunnit, på flera hundra kronor. Jag fick nöja mig den lilla ljusstaken för ett ljus, i blått. Jag äger också en vas i samma vackra blå färg.
I artikeln från Aftonbladet nämns även designer Rosa Ljung från samma tidsperiod. Hon gjorde också många vackra prydnadsföremål i keramik, som blev populära. Bland annat vasen ovan som är helt underbar. Den är från min mammas växthus och jag bara älskar uttrycket på kvinnan.