Grattis Sofia på namnsdagen!

Jag och Sofia

Jag och min barndomsbästis Sofia.

Vi firar inte namnsdagar i min familj, även om jag kommer på två gånger om året att det skulle varit trevligt. Eftersom jag heter Hanna Sofia passar jag på att idag gratta alla som heter Sofia. Jag ger er och alla andra en liten present i form av Sofia-boktips, precis som den 5 januari då det var Hanna-dagen.

Jag heter som sagt Sofia i andranamn och just andranamn brukar ofta ha en släkthistoria. Alla namn som skulle varit aktuella för mig passade inte ihop med Hanna så jag fick heta Sofia bara för att mina föräldrar tyckte att det var ett fint namn. Det tycker jag är en fin historia i sig. Och Sofia är ju ett fint namn!

Författar-Sofior

Sofi Oksanen: En av de allra största samtida författarna har namnsdag i Sverige idag.

Sofia Nordin: Fantastisk ungdomsboksförfattare som skrivit den fina boken Det händer nu.

Zofia Nałkowska: Polsk feminist och politiker. Det var en spännande bekantskap som kanske inte hade blivit om det inte varit för min EU-läsning.

Fiktiva Sofior

Sofia i Bröderna Lejonhjärta: En fin karaktär från en barnbok väl alla har läst.

Sofie i Sofies värld: Boken av Jostein Gaardner som skulle vara en bra introduktion till filosofi har jag inte läst. Men den står i bokhyllan sedan 20 år.

Sofia Taikon: Hon har ju levt på riktigt, men hennes liv berättas det om i seriealbumet Sofia Z-4515 av bland andra Gunilla Lundberg och som säljs på gator och torg av EU-migranter.

Grattis alla som heter Sofia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.