Veckans feminist: Zofia Nałkowska

Zofia NalkowskaKort fakta

Född 1884 och död 1954 i Warszawa.
Slog igenom med The romance of Teresa Hennert 1923.
Medlem av Polska Akademin 1933-39.
Parlementsledamot 1947-52.

Zofia Nałkowskas feministiska gärning

Zofia Nałkowska började tidigt skriva böcker om kvinnoemancipation och längtan efter frihet. I tidiga romaner såsom Women från 1906 går hon emot konventionerna och förespråkar kvinnlig frigörelse.

Hon gifte sig två gånger och skilde sig från sin första man 1909. De hade konverterat till kalvinismen för att underlätta en eventuell framtida skilsmässa. 1922 gifte hon om sig med en officer i den polska armén. Temat i The romance of Teresa Hennert är bland annat kärlek mellan officerare och gifta kvinnor, och det ligger nära till hand att tro att Nałkowska hade egna erfarenheter av detta.

Hon var en ledande figur i den polska kvinnorörelsen och detta genomsyrar hennes böcker. Hon skrev inte bara romaner, utan även pjäser och noveller. 1946 publicerade hon Medallions, en samling noveller om nazismens brott i Polen.

1947 valdes hon i som ledamot i Sejmen, den högsta lagstiftande församlingen i Polen. Hon satt kvar till 1952. 1954 dog hon, 70 år gammal.

Zofia Nałkowska och jag

Jag hörde talas om henne tidigare i år när jag såg en lista över kvinnor som inte borde glömts bort. Och jag håller såklart med om det! Jag tycker att Nałkowska  verkar varit en fascinerande kvinna och jag är ledsen över att jag inte har kunnat hitta mer om henne. Det jag har skrivit om är från Wikipedia (och översättning av den polska sidan) samt den här artikeln.

Bok av Zofia Nałkowska som jag läst och recenserat

The romance of Teresa Hennert 1923

2 pingar

  1. […] Zofia Nałkowska – The Romance of Teresa Hennert: Zofia Nałkowska är en klassisk polsk feminist och självklart var jag då tvungen att läsa en av hennes många romaner. Hon är flitigt översatt till engelska, men det finns inget på svenska. Boken är från 1923. Jag har även skrivit om henne som veckans feminist. […]

  2. […] sammanhang är The Romance of Teresa Hennert av den polska feministen och författaren Zofia Nałkowska från 1923. Det mest spännande med boken är slutet, vilket jag kommer att skriva om i sista […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.