Gästrecension av Sara Starkström: James, E L; Femtio nyanser av honom; 2012

Sara StarkströmSara Starkström är redaktör och författare till en rad böcker. Sara tycker att tjejerna ska ta hem spelet och hon ger dig råd om hur i boken Game girl. Nu har hon en debutroman på G och letar efter ett förlag som vill ge ut den.

 

Femtio nyanser av honomFörväntningarna är skyhöga när jag köper mig ett översatt exemplar av boken 50 nyanser av honom. Jag kommer att dras in i en erotisk historia fylld av detaljerad BDSM-sex, och en helt ny sexuell värld kommer att öppnas. Saker som jag aldrig kunnat drömma om kommer att utspela sig mellan bokpärmarna. Jag är medveten om att mina förväntningar är för höga. I vår internetålder har vi sett det mesta vi vill se, samt en del man önskar att man inte sett, av sexualitetens miljontals nyanser. Ändå säljer en bok om en ung kvinnas första sexäventyr över alla rekord. Fler exemplar än
Da Vinci. Fler än Harry Potter. Det är imponerande.

Anastasia är 20-nånting och lever i ett 2010-talets Amerika. Hon är sexuellt omedveten men har förläst sig på böcker, precis som en annan ung mö i litteraturhistorien. Som om författaren slängt in Madame Bovary från 1800-talet i det moderna västerländska samhället. Så träffar Ana Mr Grey. Och när Grey efter många om och men och en massa dravel Tar hennes oskuld kommer hon flera gånger och det
med råge. Så, här har vi den blyga, inåtvända och oskuldsfulla flickan. Efter sedvanlig övertalning återföds hon som vuxen kvinna genom att en man undervisar henne och fyller hennes ingenting med sitt intresse för henne. Mannen får det traditionellt stora ansvaret att deflorera kvinnan och leda henne till hennes orgasm.

Jag vet inte var det sensationella ligger. Boken är mycket klassisk, knappt något skiljer den från harlequinromanerna som man läste någon gång som vetgirig tonåring. Inga hands-on råd som man kan använda i sängkammaren. Dessutom är Grey naturligtvis ”känslomässigt störd”. Han gillar ju BDSM, inget som vanliga människor sysslar med.

50 nyanser av honom? Nja, jag tror inte han har riktigt så många. Vårt kärlekspar delar snarare på tre stycken dunkla nyanser; osäkerhet, åtrå och överdrivet språkbruk. Och sexet? Kanske är det här vad man kallar avancerad sex i USA, men här hemma i Norden har vi knullat såhär sedan urminnes tider. Vi brukar kalla det fredagsmys.

Läs mer: Adlibris (svenska), Adlibris (engelska), Bokus (svenska), Bokus (engelska), Norstedts

14 kommentarer

4 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Haha, då blire inget köp! Synd att jag redan gett bort den till svägerskan..

  1. Nej, det låter ju inte så något man vill springa och köpa på en gång.

  • knyguziurkeG5 oktober, 2012 kl. 08:05
  • Svara

  Läste ut den igår.
  Beskrivning av sexscener är pinsam, jag hade min skämmskudde brevid mig hela tiden. Inte på grund av sex men på grund av HUR det beskrivs.
  Anastasia skulle kunna vara sympatisk men jag kunde inte förundras över hennes synsätt ”han kontrollerar mig, då älskar han mig”, Då menar jag inte själva BDSM grejjen men Christians sjuka kontroll utanför sovrummet.”Ät!”, ”Sov!”, Han stalkar ju henne och jag tycker att det blir obehagligt.

  I boken försöker Christian förklara skillnaden mellan vaniljsex och sex som han tycker om. Med slutresultatet i scenerna blir väldigt vanilj ändå. Håller helt med din gästrecensent, det lutar mer åt fredagsmyshållet.

  Språkmässigt och stilistiskt är boken en katastrof. Massa upprepningar (”min inre gudinna bla bla bla”, ”jag himlade med ögonen och bet mig i läppen”… sades typ 50 gånger.

  Jag tyckte om dem vitsiga samtalen mellan Christian och Anastasia men när det blev allvar då var det bara konstigt och fånigt.
  Hur trovärdigt är det att 22årig student som tar examen från ett universitet i USA inte har någon dator och email? Och att hon Googlar honom bara någon månad efter att de har träffats?

  1. Det låter verkligen inte som att det är en så bra bok. Synd, för fler erotiska böcker behövs. Däremot känns förlegade könsroller som något som borde förpassas till historien. Jaja, jag läser den nog någon dag, men det känns inte som att jag har bråttom.

  • Anna-Karin7 oktober, 2012 kl. 11:49
  • Svara

  Jag har nu läst denna bok två gånger ja ni hörde rätt. Jag anser att ni har fått det om bakfoten. Tycker att den e klart läsvärd och den handlar om kontrollbehov ja!! Men e han så störd?? Hon har ju oxå kontrollen. Säger hon nej så e det nej dåhar ju hon kontrollen och det har hon ju hela tiden det är hennes vilkor även om det är hans regler.. Läs den och kom sedan och säg vad ni tycker.

  1. Intressant infallsvinkel. Det låter onekligen som en bok man klan ha många olika åsikter om!

   • knyguziurkeG12 oktober, 2012 kl. 10:11
   • Svara

   Nej, jag tycker inte att jag har fått det om bakfoten.
   Det problematiska är att maktbalansen mellan Christian och Anastasia är skev. Han är väldigt rikt, han har makt och det har inte Anastasia.
   Det är han som sätter villkor (här är kontraktet, du rör mig inte, jag sysslar inte med kärlek).

   Visst , hon får säga nej och safe words men hennes val är redan begränsade av Christian. Hennes val är aldrig fria, hon får välja mellan allternativ som han presenterar henne.

   Det är osunt förhållande när en parter ska bestämma när den andre ska äta eller sova. Det är inte ok att Christian köper hela koncernen bara för att köpa ett företag där Anastasia har börjat jobba på (Hon har hunnit jobba där typ i 3 dagar innan hela köper går igenom, sure…). Det är inte ok när han bestämmer över hennes kroppsfunktioner och gång på gång bokar in gynekolog åt henne.

   Det svåra här är att även när han får veta att hon har 0 sexuell erfarenhet väljer han ändå trycka på sina preferenser på henne. Anastasia köper hans behov rakt av och knappast undrar vad är det som hon SJÄLV vill? Hon överlåter hela sitt liv (matintag, bilköp, klädköp, jobb, sexuella upplevelser) till honom. Det är hon som är i underläge finansiellt och sexuellt.

   Det hemska är inte att hon har submissiv position i Red Room of Pain, det problematiska är att hon har den positionen utanför det rummet, i alla aspekter av sitt liv.

  • Linnéa10 oktober, 2012 kl. 03:31
  • Svara

  haha, ja boken är ju trots allt en fanfiction på Twilight, så vad kan man egentligen vänta sig? (och jo, det är faktiskt sant, den hette från början Master of the Universe (!) och författaren beslöt sig helt enkelt för att bara byta ut namnen). Och Twilight är väl knappast känd för att göra något åt könsrollerna…. Så anyway, den handlar helt enkelt om Edward och Bella som har en massa sex (dom är förresten jäkligt dåligt karaktäriserade)

  Jag rekommenderar alla att läsa http://bizzybiz.blogspot.co.uk/2012/07/50-screams-louder.html – så jäkla rolig! Där får man läsa vilket trams boken egentligen är. Man blir faktiskt rätt upprörd över att kvinnor faktiskt läser den här boken. Nej, kasta den hellre i soptunnan. Och jag lovar dig, efter du läst bizzy biz’s recensioner så komer du inte vilja göra något annat. Förutom att skratta ihjäl dig. Goggla istället fram några riktigt bra erotikförfattare om du vill ha erotik! De finns där ute!

  1. Det förklarar ju lite saken. Kul länk 🙂 Men efter all diskussion här känner jag att jag måste läsa det. Dock kanske det dröjer. Det är ju inte alltid man har lust att tas tag i trams…

  • Linnéa10 oktober, 2012 kl. 03:33
  • Svara

  *Googla skall det vara, whoops

  • Linnéa10 oktober, 2012 kl. 03:36
  • Svara

  suck, det blev fel igen; http://bizzybiz.blogspot.co.uk/2012/06/50-heaves-of-puke.html – ska det vara för att komma till första recensionen!

  • sven12 oktober, 2012 kl. 08:50
  • Svara

  Boken verkar följa en gammal story där kvinnan möter den dominanta mannen och villigt låter sig domineras.
  På 1910-50 talet var det vanligt att shejken var det,så kallade shejkromaner.
  De var väldigt populära bland kvinnor.
  1920 talets store kvinnotjusar filmcharmör Rudolp Valentino.Vad hette hans mest populära film? Jo den hette Shejken!
  Den filmen byggde på en bok av en engelsk författarinna.Boken handlar om en självständig kvinna som träffar en dominant shejk.

  • knyguziurkeG12 oktober, 2012 kl. 10:01
  • Svara

  Eller så kan man titta på youtube när Cara gör analys av varje kapitel

  Skrattar till tårar rinner

  • nina2 januari, 2013 kl. 11:55
  • Svara

  Sexet i första boken är vanlijsex ja, men det är ju för att hon är så oerfaren. Det är ju inte så Grey skulle vilja att deras sex såg ut.

 1. […] Köp på Bokus: Häftad – Ljudbok – Häftad (eng) Annat om boken: GP – SvD – SvD2 – SvD3 – Feministbiblioteket – UNT – Simona Ahrnstedt – Sjubarnsmamma – Kulturbloggen – Annika Koldenius – Josefin […]

 2. […] bokbål, Kulturbloggen, Lingonhjärta och Feministbibliotekets gästrecensent är i olika grader […]

 3. […] erotiska serien om de femtio nyanserna av honom eller av grått, beroende på språk. Efter Sara Starkströms fantastiska sågning här på Feministbiblioteket så var jag inte jättesugen. Nu har flera vänner sagt att jag är […]

 4. […] och jag skrev till förslaget och frågade om jag fick ta med mig Sara Starktröm som är hon som har gästrecenserat boken på bloggen. Det fick jag. Och det var ett fantastiskt tillfälle för oss att få träffas, för det har vi […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.