Gästrecension av Jenny Insulán: Näsling, Sanne; Kapitulera omedelbart eller dö; 2011

Jenny InsulánJenny Insulán brukade tidigare debattera feminism på nätet med andra brudar. Nu läser hon till präst och recenserar gärna feministiska böcker. Debatterar feminism gör hon fortfarande.

 

 

Kapitulera omedelbart eller döJag blev inspirerad att läsa Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling när Sandra Beijer lovordade boken för en tid sedan på sin blogg, Niotillfem. Jag beställde den i augusti tillsammans med många kilo kurslitteratur och den har blivit liggande i väntan på mindre stressiga tider. Nu har jag nästan läst klart den och måste säga att den är underbar, briljant och smärtsam. Boken handlar om de två tonårstjejerna Mary och Lovely och är till stora delar uppbyggd på dialog, både verklig och fantiserad. Sanne Näsling lyckas på pricken fånga känslan av att vara tonåring, att balansera på gränsen mellan lek och allvar, att vara en del av en odelbar kompisenhet och att samtidigt känna sig så ensam att man tror att man ska dö. Som vuxen är det lätt att förminska tonårstidens ångest och svårigheter. Det är lätt att glömma att saker som man har en annan distans till som vuxen upplevdes som livsavgörande då, och att även det är känslor som måste tas på allvar.

Det är uppfriskande att tjejernas självkänsla inte framställs som avhängig av godkännande och bekräftelse från det manliga könet. Deras jag blir inte tillintetgjort av en spydig kommentar från en klasskamrat. De är inte heller rädda för att gå i svaromål mot auktoriteter som t ex lärare. Samtidigt tas det upp flera problem i boken som är en del av många människors vardag, panikångest t ex och att som tonåring bära bördan och oron som förknippas med att ha en vän som lider av det.

Sammanfattningsvis ser jag denna bok som en viktig ögonblicksbild av vår samtid och framförallt unga kvinnors situation idag.

Läs mer: Rabén och Sjögren, Adlibris, Bokus, DN, GPSvD

Fler bloggar: Bokhora, Dagens bok, En bok om dagen, FiktiviteterSVT-bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.