Gästinlägg av Hanna Marie Björklund: Kritik av Göran Burenhults Den Sexuella Evolutionen

Hanna Marie Björklund är liberal religionsvetare och journalist samt jobbar som redaktionsassistent på Magasinet Neo. Hon är uppvuxen på en bondgård och sitter i Centerstudenters förbundsstyrelse. På fritiden arbetar hon i familjeföretaget, nördar och bloggar på bloggen Avva bland annat.




Jag blev intresserad av Göran Burenholts bok eftersom den utgav sig för att vara en populärvetenskaplig bok om sexualitetens historia. Men Den Sexuella Evolutionen är något av den sämsta smörja jag någonsin läst.

Burenhult går igenom människans historia och försöker förklara fortplantning och sex utifrån först ett biologiskt perspektiv och sedan ett historiskt. Där vill han visa att sex förr var mycket friare än idag och han argumenterar för att det bör så vara för det får oss att må bra. Han driver följande tes: Sexualitet är något starkt och naturligt för människan. I vårt naturtillstånd levde vi i öppen fri och härligt sexuellt. Sedan kom de monoteistiska religionerna och skambelagde sexualiteten och kvinnan Efter det kom feminismen och tvingade bort mammor från deras barn och förbjöd sex och porr och allt annat roligt. Detta har lett till barn med ångest och personlighetsstörningar samt våldtäkt, pedofili och andra hemskheter som bryter ut när vi försöker undertrycka sexualiteten.

Boken innehåller många sakfel och författaren verkar inte ha ägnat sig åt faktagranskning. Exempelvis så berättar Burenhult om den grekiska mytens amazoner. De kan ha haft en verklig grund i att grekerna mötte på skyterna som levde samma tid vid Svarta Havet. Skyterna hade nämligen särskilda prästinnor som vi har omfattande gravfynd från och som red, krigade och dog som män. Med andra ord omkastade könsroller. Detta är intressant och stämmer. Men, sedan påstår Burenhult att amazonerna skar bort sina bröst för att kunna spänna bågen bättre. Bröstborttagningsmyten är grekisk skräckpropaganda för ett fenomen de inte förstod. Moderna läkarvetenskapen kan direkt avfärda att det skulle varit möjligt att genomföra. Över 90 % av kvinnorna som skulle försökt sig på en sådan operation skulle avlidit av blodförlusten och infektionerna. Det är allmänt känt vid det här laget att denna myt är falsk och att Burenhult sprider den vidare är anmärkningsvärt.

Många fler faktafel av denna typ förkommer i boken och när jag som läsare vet att det finns fel blir jag även mindre benägen att lita på allt det andra som Burenhult säger. Den typen av faktahantering är mycket allvarlig då den nedmonterar förtroendet för hela texten.

Burenhult gör flera generella påståenden kring kulturer och religioner där han dels vinklar informationen ohederligt och dels romantiserar och exotiserar. Som att det enbart är monoteistiska religioners fel att vi har en fördömande syn på sex. ”Alla andra religioner är minsann härliga och frisläppta” menar Burenhult och tar Karma Sutra inom hinduism som exempel. Burenhult borde veta att alla kulturer har utrymmen där vissa saker får göras och andra utrymmen där samma sak inte får göras. Att hinduismen har Karma Sutra betyder INTE att hinduismen är en öppen och jämställd sexuell kultur. Faktum är att många delar av indisk religion är den mest kvinno – och sexförtryckande man överhuvudtaget kan hitta i världen. Om detta säger Burenhult inte ett ord.

På samma sätt skriver Burenhult att ”det inte finns övergrepp, pedofili och våldtäkt” hos ett flertal namngivna ursprungsfolk, ett märklig påstående. Det på mycket lite konkreta källor, ofta bara en antropolog från ett gammalt fältarbete. Ingen har mig veterligen bevisat i modern forskning att vissa grupper helt skulle sakna sexuellt våld. Däremot kan det finnas skillnader i hur våldet ta sig uttryck samt att tolkas annorlunda och därmed uppfattas annorlunda. Att påstå att vissa folkgrupper är så pass simpla att de saknar mycket av det som ”vi” har, så som en komplex sexualitet (han säger exempelvis att det finns kulturer där svartsjuka inte förekommer) är att göra dem mindre än människor och mycket kolonialt. Det så kallade ”Ädla Vilden”-syndromet.

I sista kapitlet går Burenhult vild med sin särartsfeminism. Barn blir skadade utan att få ammas sex gånger i timmen i fyra år, kvinnor är skapade för att vara hemma, män och kvinnors hjärnor är ”fundamentalt olika” för det säger ”oändligt mycket forskning”. Inget av detta bevisar han med en enda fotnot. I de fallen han notar någon uppgift om män och kvinnors hjärnor är alla från den mycket kontroversiella Annica Dahlström, som uttalar sig om saker hon inte forskat på. Burenhult förljuger dessutom ett faktum; alla kulturer har alltid strävat efter att kontrollera barnafödandet då detta tärde på knappa resurser. Idag har vi preventivmedel och mer tillgång och möjlighet till friare sex än någonsin förr. Att vi skulle leva i den mest puritanska av världar är inte sant.

Den stora svävande överabsurditeten med hela denna bok är ändå författarens titel. Göran Burenhult är professor i arkeologi. Att någon med den titeln vågar publicera så pass grova faktafel är hisnande.

Låt mig slutligen dra en parallell till den vidare högskoledebatten. Det finns debattörer som vill göra gällande att bristande humaniora med låg kvalité inte ”är så farligt” egentligen utan mer bara en arbetsmarknadsåtgärd som kanske kostar lite mycket pengar. Men det finns en tydlig koppling mellan det argumentet och den bok jag just läst. Burenhult, professor från Gotlands Högskola, sprider osanningar om homosexualitet, kvinnor och könsroller. Vore han på något sätt en person med inflytande skulle det inte bara vara skrattretande utan skadligt att han sprider detta under en sådan titel. Det här är vad katastrofalt dålig humaniora gör med debatten. Att utnämna en professor som inte kan hantera fakta och som sprider lögner och fördomar är allt annat än oproblematiskt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

19 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Jag förstår inte hur det fortfarande kan komma sådana här idiotiska böcker? Självklart kan vi alla tolka historien olika, MEN gör det åtminstone på ett övertygande vis!

    1. Jag håller med. Det är så roligt att så fort det kommer till biologi och dess inverkan på könen så argumenterar folk ofta utifrån sig själva och drar långtgående slutsatser av egna iakttagelser. Att man får ge ut böcker med sådant idiotiskt innehåll är en gåta.

        • Jonte4 oktober, 2012 kl. 05:41
        • Svara

        Men herregud, precis detsamma gäller ju för socialkonstruktivister

  2. Fy, boken låter vedervärdig. Tack för att jag slipper läsa den. 😉

    Om man är intresserad av sexualitet och religion kan jag i stället rekommendera ”Sex och religion” av Dag Øisten Endsjø. Jag är inte någon expert på ämnet, men har översatt boken och tyckte det var både kul och intressant.

    1. Kul! Och tack för tipset. Det är onekligen ett intressant ämne. Men jag är precis som du glad för att slippa läsa ovanstående bok.

    • Anonym8 maj, 2012 kl. 04:00
    • Svara

    Jättebra skrivet Hanna!

  3. tack du anonyma och tacka alla andra som läst! För en betydligt bättre och mer vetenskaplig bok i hur religioner och kulturer hanterar kön och sex finns även Sex – för Guds skull. Sexualitet och erotik i världens religioner (Studentlitteratur 2010) av Lena Roos och Antoon Geels. De har koll på vad de pratar om!

    1. Den ska jag ta och läsa!

    • Fanny19 maj, 2012 kl. 03:15
    • Svara

    Tack för recensionen! jobbar på ett ställe där vi ”råkat” ta in den här, för försäljning i butik… känns inte helt hundra… Är det någon som har fler litteraturtips?? tror inte jag lyckas få igenom att skicka tillbaka den.

    1. Attans! Det är ju lätt att män ger sken av att ha skrivit seriösa böcker 🙂

    • Jag/Pite31 maj, 2012 kl. 12:15
    • Svara

    Såg den här boken i en bokaffär idag. Tyckte ämnet verkade intressant, såg ut att behandla sex ur ett annorlunda perspektiv, men jag tog mig inte tid att inspektera den närmare. Jag fattade en vag misstanke om att boken kunde vara väldigt ytlig, överslätande, subjektiv och kanske direkt felaktig på sina håll. Beskrivningen lät påklistrad och överdrivet sensationell med känslan av substanslöshet. Och se där, känslan var inte utan fog! Den verkar dessutom ha fastnat mer i religioner än i biologi och kultur som jag hoppades på. Tack för recensionen1 Vilken tur att jag kom över detta. Nu kan jag lugnt strosa vidare efter något mer genomarbetat.

    1. Jag är jätteglad att kunna komma med den typen av tips (även om jag nu inte skrivit om eller läst denna bok) 🙂 Hoppas du hittar något btätre och återkom gärna om du har tips om bra böcker på området!

    • Martin13 september, 2012 kl. 10:36
    • Svara

    TACK för en kvalificerad recension! Den har tyvärr hamnat i bokklubben Clios senaste utbud och jag var på väg att köpa den, när jag tänkte ”professor i ARKEOLOGI – och skriver om vad som verkar väldigt bred kultur- och religionshistoria…? Bäst att leta lite recensioner först”…. Tack vare denna har jag nu sparat de pengarna! En faktabok full av faktafel och egna okunniga teser som ska ”bevisas” ad hoc…. nej tack.

    1. Åh vad skönt att min blogg har kunnat bidra med något!

  4. Bra blogginlägg, eftersom jag är drabbad av OCD kan jag dock inte låta bli att påpeka att det heter Kama Sutra, inte Karma Sutra. 🙂

    • larsander85@hotmail.com11 december, 2012 kl. 01:17
    • Svara

    Bara ett par påpekanden:

    Angående orimligheten av myten att amazonerna stympade sig själva. Nu är troligen hela berättelsen med amazonerna en myt men det finns ju faktiskt exempel på andra former av stympning som trots att de låter otroliga i våra öron ändå sker. Ta bara kvinnlig könsstympning.

    Närd et gäller olika nivåer på sexuellt våld så menar Burenhult att vissa kulturer faktiskt inte uppmuntrar till våld på samma sätt som våra hierarkiska maktsmhällen. Bland jägare och samlare så är sexuellt våld ofta ovanligare än i jordbrukar- eller statssamhällen. Det finns ganska många antropologiska studier som tyder på det.

    Angånde nytta av långa amningstider så kan de ju diskuteras men man kan inte komma ifrån att en nära fysisk kontakt med barnen är nyttig. Det tror jag fler än Burenhult hävdar. Och att amning också innebär fysisk närhet förstår man ju.

    Alla har rätt till en åsikt om en bok, men ibland skjuter kritiken över målet.

    • larsander85@hotmail.com11 december, 2012 kl. 01:41
    • Svara

    På tal om att eventuella amazoner inte skulle kunna låta amputera brösten: t o m i dagens värld händer det att man stympar flickors bröst:

    ”Bröststympning ska skydda mot våldtäkt
    Våldtäktstalen skjuter i höjden i Kamerun och de som utsätts blir allt yngre. Men i ett samhälle där förövarna går fria faller ansvaret på offret, och nu sprider sig en ny form av könsstympning. ”Vi gör det för att skydda våra flickor”, säger Azoche Veronica som har bränt sönder flera flickors bröst. ”

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/broststympning-ska-skydda-mot-valdtakt_6320490.svd

    • Thomas Berg21 juli, 2013 kl. 12:04
    • Svara

    Som vanligt en osaklig artikel från en feminist. Argumenten är tagna ur luften och utan källhänvisning. Huvudargumentet tycks vara: ”jag tycker inte om åsikterna, därför är de felaktiga”.
    Beträffar stympning av bröst: läs på om skoptserna.

    • Ci13 oktober, 2022 kl. 10:06
    • Svara

    Bara det att du skriver KARMA sutra ifrågasätter din kunnighet inom hela det område du tar upp här. Såklart en aggressiv feminist läser Burenhults mästerverk med så trångsynta förnekelseögon.

  1. […] mycket roligare sak jag gjort idag är att publicera en gästrecension på Hannas Feministbiblioteket av boken ”Den sexuella evolutionen”. Jag var verkligen besviken på den boken. Sex, […]

  2. […] vet att jag har rätt i min kritik av Burenhult. Jag har tidigare skrivit en recension av en av hans böcker som väl ändå, om jag får säga det själv, är väldigt konkret och saklig. Vill man skriva en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.