Feministiska segrar mitt i coronahelvetet

We Can Do It-feministaffisch

Nu sitter jag och jobbar hemma och ser tiden an vad gäller corona. Det är jobbigt att inte veta vart detta ska ta vägen och hur länge det kommer att hålla på. Kommer vi att kunna åka till Malta i maj? Kommer folk att sälja sina hus nu? En vän till mig i norra Italien (som är frisk) känner rädsla och oro inför hela situationen. Kommer vi att hamna där vi också?

Nu ska jag dock inte skriva om corona. De senaste dagarna har vi faktiskt nåtts av två fantastisk feministiska nyheter. Den första kom i förrgår då Harvey Weinstein dömdes till 23 år i fängelse. Den i Sverige uppvuxna Miriam Haley var kronvittne och det var för övergreppet mot henne som Weinstein dömdes till 20 års fängelse. Sedan dömdes han även till tre år för våldtäkt mot Jessica Mann.

Åtalet handlade mycket om offrens relation till Weinstein, men precis som i fallet Kulturprofilen i Sverige, kunde han dömas ändå. Någonting har gått framåt i världen när det inte längre anses konstigt att man reagerar olika på övergrepp. Det är långt ifrån säkert att man som offer reagerar såsom andra människor förväntar sig, snarare tvärt om.

Den andra stora feministiska segern var nu när Europadomstolen beslutat att inte ta upp fallet med de två abortvägrande barnmorskorna. Jag har skrivit om samvetsfrihet och abort flera gånger förut och det känns som en glädjens dag att vi nu får ett slut på karusellen som sponsrats av amerikanska abortmotståndare.

Man ska inte förledas att tro att dessa kvinnor kämpar i det lilla för sin rätt till att slippa utföra aborter. De har hala tiden vetat vad de gjort. Ellinor Grimmark anmälde region Jönköping för diskriminering direkt efter examen. Hon fick en tjänst utan abort, men blev av med den när hon gick ut i media. För Grimmark var uppmärksamheten det viktiga, inte jobbet i sig.

Två glädjande nyheter och nu kan vi alla återvända till att oroa oss över corona!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.