Feministisk bokcirkel söder: Queenie av Candice Carty-Williams

Queenie

Det blev inget fysisk möte den här gången heller med min feministiska bokcirkel. Vi träffades på Zoom och vi hade läst Queenie av Candice Carty-Willams. Jag hade läst hela boken och till och med hunnit recensera den. Läs min recension av boken här.

Igenkänning eller inte

I bokcirkeln är vi i lite olika åldrar och framförallt de yngre kände igen sig i Queenie. Jag känner inte alls igen mig. Jag känner mig tvärt om lite gammal när jag läser den. Det lite lustiga var att det inte var så att de som tyckte om boken var samma som de som kände igen sig. Här fanns det många olika kombinationer.

Boken beskriver ett liv

Författaren har fått kritik för att hon berör rasism, men inte går på djupet med det. Vi i bokcirkeln håller inte med om den kritiken. Vi tycker att det beskrivs väl, men att boken inte är ett antirasistiskt manifest utan en bok om ett liv – Queenies. Vi får ögonblicksbilder av den rasism hon får utstå och det är nog så effektivt som att beskriva rasismen i detalj (här jämförde jag med Jonas Gardell och Torka aldrig tårar där Gardell faller för frestelsen att gå för det andra alternativet, vilket är mindre lyckat).

Knäppa killar, men är de trovärdiga?

Det var många knäppa killar i boken, men vi var ett par stycken som hade problem med trovärdigheten. I alla fall jobbarkompisen Ted som är otroligt på, sedan har sex med Queenie och slutligen anmäler henne för sexuella trakasserier. Vad var hans motiv? Det kändes som om några scener är bortklippta här, för att använda en filmmetafor.

Hur skulle en man uppfatta Queenie?

En lång diskussion vi hade var hur män skulle kunna uppfatta boken och personen Queenie. Skulle de anse att hon enbart betedde sig riskfyllt, eller skulle de som vi för stå hennes självskadebeteende. Vi har ingen man i bokcirkeln och kunde tyvärr inte få ett manligt perspektiv på det. Därför undrar jag om jag har någon manlig läsare som läst boken och kan diskutera vidare frågan på Twitter eller i kommentarsfältet.

Nästa bok

Vi valde faktiskt en bok på mötet, vilket numer hör till ovanligheterna. Nästa bok blir Pachinko av Min Jin Lee, som jag tänkt att läsa länge. Det ska bli roligt att äntligen få tummen ur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.