Feministbrud på kulturjakt på Gärdet

Husmorssemester av Olof Thorwald Ohlsson

Husmorssemester av Olof Thorwald Ohlsson är en skulptur av en semestrande kvinna som är placerad på Gärdet i Stockholm. Skulpturen föreställer en kvinna i sommarklänning och en liten resväska och symboliserar den husmorssemester som infördes i form av ett statligt stöd till hemmafruar 1946. Det som är extra roligt här är att Centerpartiet hade en en mycket välplacerad valaffisch . Det var Centerkvinnor som drev frågan om husmorssemester när det begav sig.

Jag var på Gärdet för att själv sätta upp valaffischer tidigare i september, men publicerar bilden först nu för att den inte skulle kunna tolkas som ett inlägg i valrörelsen. Det blir mer en vacker symbol för något som varit. Det statliga stödet till husmorssemester avskaffades 1976, tre år efter att denna skulptur placerades på Gärdet.

Husmorssemester måste ses i sitt sammanhang. hemmafruar och bondmoror på 40-talet fick aldrig ledigt. Alltid var det familjens sysslor som stod i vägen. Före barnen började skolan var de aldrig ensamma hemma och det var alltid något som skulle göras. De rika kunde såklart koppa av, för de hade folk anställda, men alla andra kvinnor hade det nog betydligt kämpigare.

Det är inte konstigt att ett kvinnoförbund som Centerkvinnor drev frågan om husmorssemester. Deras sympatier låg på landsbygden och kvinnorna där var några som var i störst behov av lite ledighet ibland. Det statliga stödet till semester upphörde tillslut och idag skulle ett sådant stöd snarare ses som motsatsen till feministiskt. Tiderna förändras och bra är ju det. En eloge till en fantastiskt bra strategiskt placerad valaffisch vill jag ge Centerpartiet!

2 kommentarer

  • Anna-Lena19 september, 2022 kl. 06:41
  • Svara

  Vad roligt att du hat en bild på den statyn. Det är min farfar som gjort den. Min absoluta favorit av hans statyer.

   • Hanna20 september, 2022 kl. 09:28
    Författare
   • Svara

   Åh vad roligt! Ja, den är helt underbar! Roligt att uppmärksamma historien bakom också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.