Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Feministbrud på kulturjakt i Tallinn - Feministbiblioteket

Feministbrud på kulturjakt i Tallinn

Då var det söndag igen och dags för ett nytt kulturminne. Jag tänkte att dagens kulturjakt skulle gå till årets kulturhuvudstad, Tallinn. Jag har varit i staden massor med gånger, men av någon anledning så finns det bara digitala kort från vår spritinköpsresa 2008. Vi var då bara där i åtta timmar och då blev det rätt så skralt med fotograferandet. Jag får helt enkelt ta av det jag har. Om jag får tummen ur att leta rätt på en scanner och dessutom orkar släpa dit mina stora fotoalbum så återkommer jag med kulturbilder från Tallinn, var så säkra!

Andreas på tortyrmuseet

Här är min man (otroligt långhårig!) på Tortyrmuseet i Tallinn. Det var faktiskt ett av få museum vi aldrig besökt innan. Museet ligger intill rådhusplatsen, Raekoja Plats, och däromkring är det mycket medeltidsinspirerat. Så är även detta museum. Jag minns inte om det stod någon om ifall kvinnor torterades oftare på andra sätt än män, men jag vet att både män och kvinnor fanns med i utställningen.

Djurgårdare

När vi var i Tallinn sommaren 2008, var det match mellan Djurgården och ett fotbollslag från Tallinn. Förutom att djurgårdsfansen nästan förstört vår båtresa dit, förpestade de vår dag i Tallinn. Nu syns inte ljud på en bild, men detta är en fin restaurang på Raekoja Palts och grabbarna, för det var mest grabbar och medelålders män, sitter i bar överkropp och brölar. Det är fortfarande billigare i Estland än i Sverige och här beter sig svenskar som svin. Pinsamt att vara med om! Man ser annars mindre av sådant nuförtiden och de flesta turistar i staden med respekt, men jag drar mig till minnes när jag var i Tallinn 2004 ensam. Jag var där en längre tid och promenerade vant på en gata i centrum. Då möter jag fyra halvfulla svenska killar som förmodligen kom direkt från båten. De fick syn på mig och busvisslade. Jag svarade:  Äh, lägg av killar. Döm om deras förvåning.

Jag pratar med Triin i telefon Höjdpunkten när jag är i Tallinn är att träffa min goda vän Triin. Hon är en cool tjej som jag känt i snart 15 år. Det händer alltid saker kring henne och hon har visat mig alla kända och okända sidor av Tallinn. Hon har även delat med sig av sin historia som ung tjej i Sovjetunionen. Så olika liv, så nära, och någonstans så lika idag. Hon har jobbat på stora internationella företag och hon är framgångsrik. När vi lärde känna varandra pluggade vi båda och hon drog hon med mig på ravepartyn och coola barer i centrala stan . Idag är vårt umgänge mer sansat, men långa promenader i Tallinn brukar vi alltid hinna med när vi ses, då som nu. Här ses jag på stället bredvid haket där djurgårdarna hängde, talandes med Triin i telefon. Vi ska ses i hamnen när hon har slutat jobbet. Om en vecka ska hon och hennes familj åka till Stockholm för att gå på vårt bröllop.

Läs mer: Welcome to Estonia, Europaparlamentet, Tallink, Sensus, DN

2 pingar

  1. […] har redan skrivit om Tallinn en gång, men jag har varit där flera gånger. 1998 tog jag båten ensam från Stockholm och […]

  2. […] har redan skrivit om Tallinn en gång, men jag har varit där flera gånger. 1998 tog jag båten ensam från Stockholm och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.