Feministbrud på kulturjakt i Hjo

Jag kom på att jag glömt att lägga upp mina kulturbetraktelser från Hjo! Jag var på den fantastiska Slöjdmässan där i början av juli. En mässa jag älskar och som jag försöker gå på varje år, även om det inte blir så nu när jag bor i en annan del av landet.

Jag kunde konstatera att trenden håller i sig, sexistiska smörknivar är fortfarande något som säljer. Dock verkar trenden vara på nedgång eftersom jag hittade många försäljare som inte sålde dem, och det tackar vi för. För er som inte förstår så är det smörknivar i form av kvinnoben som ska sticka upp ur smöret.

På Hjo stadsmuseum kunde man se denna installation till minne av Hjo-dottern Estrid Ericson. Hon var tennkonstnär och inredningsarkitekt och grundade Svenskt Tenn.

På Hjo stadsmuseum fanns även en gammal skolsal, precis som min mamma mindes att det såg ut. Min mamma (och min pappa också för den delen, men han var inte med på museet) är uppvuxen i Hjo och har gått i skolan där. Jag kunde inte låta bli att fota bokstaven N i alfabetet. Hade varit mycket politiskt inkorrekt om det hade varit i en skola 2011.

2 pingar

  1. […] Semestern inleddes med ett besök hos mina föräldrar i Lidköping, inklusive Slöjdmässan i Hjo. Jag kunde konstatera att andelen sexistiska smörknivar drastiskt har minskat på mässan. Mycket positivt. Läs mer om den vistelsen här, här och här. […]

  2. […] Jag håller inte med författaren och intervjupersonerna i boken att kapitalism är av ondo, men det gör inte att jag automatiskt inte gillar det de gör. Jag tycker tvärtom att det är roligt att slöjden har fått en politisk dimension och att det har blivit lite riv i exempelvis broderiet. Jag älskar ju att brodera, men att ha en bonad på väggen har inte känts aktuellt förrän jag sett alla roliga och fina som gjorts av gerillaslöjdare därute. Jag tackar Frida Arnqvist Engström för att hon öppnat mina ögon och fått mig intresserad av att brodera igen och kanske till och med sticka. Mer slöjd åt folket, framförallt gerillaslöjd! Får jag hoppas att någon gång i framtiden få se något roligt och coolt inslag på Slöjdmässan i Hjo? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.