Fem Europatips från Och dagarna går…

Anna JohanssonNär Hanna frågar om boktips så kan man ju inte säga nej, men vad ska jag kunna bidra med till en Europavecka? Jag bestämde mig för att välja ut fem klassiker som jag läst det senaste året och som alla varit fantastiskt fina läsupplevelser. Jag presenterar dem i tidsordning.

Tyskland

Först ut blir 30-talet med den tyska romanen Hur ska det gå med Pinnebergs? av Hans Fallada. Otäckt aktuell roman som skildrar hur ekonomisk kollaps, obefintliga trygghetssystem och stora klassklyftor skapar grogrund för det nationalsocialistiska partiet.

Italien

Tips nummer två är Resa i Månljus av Antal Szerb som berättar om vad som kan hända en man som på sin bröllopsresa till Italien bestämmer sig för att stiga på tåget i motsatt riktning. Resan företas i ett förkrigsitalien och ungraren Szerb vet när han skriver att det han beskriver är en värld som är svunnen, en som inte längre är. Han skriver sin bok 1937 och några år därefter dör han i tyskarnas arbetsläger.

Frankrike

Från 50-talet väljer jag  Bonjour Tristesse av Francoise Sagan, skriven av den 18 år gamla författarinnan. På sin tid censurerad i flera länder och nu läst av generation efter generation av unga kvinnor.

Österrike

Sedan flyttar jag mig i tid till 60-talet och vill tipsa om den fantastiska dystopin Väggen av österrikiska Marlene Haushofer.  Den handlar om en kvinna som åker till en liten stuga i alperna tillsammans med vänner, vännerna går till byn på kvällen och när kvinnan vaknar dagen därpå är hon ensam. En vägg isolerar henne från omvärlden och det handlar bokstavligen om att överleva.

Frankrike

Mitt sista tips får bli Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir som skrevs 66-67. Nyligen utkommen här i Sverige och en intressant beskrivning av upplösningen av en tidsera, ett äktenskap och drömmen om ett socialistiskt samhälle.

I vår ser jag fram emot att läsa Elena Ferrante. Min fantastiska väninna är en av vårens mest omtalade romaner och den står också på min läslista. Ser fram emot!

/Anna

Anna bloggar på Och dagarna går… och skriver mycket om världslitteratur. Hon är också en av skribenterna på Kulturkollo. Anna och jag var bloggambassadörer för bokmässan tillsammans 2014.

#europafest2016

2 kommentarer

  1. Kul att läsa dina tips, Anna. Den enda jag har läst är Falladas bok. ”Bonjour tristess” har jag tänt tusen gånger att jag ska läsa och jag tycker att ”Misstag i Moskva” dyker upp påfallande ofta i flödet – kanske ett tecken?

  2. Resa i Månljus har jag inte ens hört talas om, här ska googlas. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.