Fem Europatips från Lyrans Noblesser

LyranHär kommer fem Europatips från Lyrans Noblesser.

Slovenien

Jugoslavien, mitt hemland av Goran Vojvonić handlar om kriget på Balkan på 90-talet, det blodiga inbördeskriget där vänner blev fiender över en natt och där familjer splittrades p g a etniska konflikter. Vladans pappa försvann under kriget. Tillvaron var splittrad och mycket orolig, Vladan lämnades ofta ensam att försöka hantera svåra upplevelser. Så småningom fick han veta att pappan stupat i kriget. Nu, 20 år senare, får Vladan veta att fadern inte alls är död. Han lever gömd i Europa och är efterlyst för krigsbrott. Vladan ger sig ut för att söka upp fadern. Han behöver få svar på frågor om vem pappan egentligen är. Och vem han själv är.

Grekland

Mörderskan av Alexandros Papadiamantis skildrar tragedin att föda och födas som flicka i den lilla byn på ön Skiathos. Bara döttrar med stor hemgift går att gifta bort. Resten blir hemmadöttrar hela livet och måste försörjas. Den gamla läkekunniga gumman Chadoulas dotter har fött en liten flicka och mormodern kommer för att hjälpa till med nattvaket. Flickan är svag och hostar sig allt mattare. Det krävs mycket lite för att släcka ett så svagt liv, Chadoula kväver den lilla nästan som i en dröm. Och när Chadoula väl påbörjat sitt värv att skona de små flickorna står hon inte att stoppa.

Finland/Estland

Utrensning av Sofi Oksanen handlar om den unga Zara som växte upp i Vladivostok, lockades till väst och fastnade i sexslaveri och drogmissbruk. Hon lyckas fly och tar sig till en liten gård i Estland. På gården bor den gamla kvinnan Aliide, en kvinna med en smärtsam och brutal historia. Små småningom visar det sig att det finns ett samband mellan de båda kvinnorna. Det här är en grym, angelägen historia, berättad på ett unikt språk.

Italien

Själamakerskan av Michela Murgia utspelar sig i en liten by på Sardinien på 50-talet. Maria, den fjärde, oönskade dottern till AnnaTeresa Listru, adopteras som 6-åring av den äldre, välbärgade Bonaria Urrai. Likt många av byns kvinnor förlorade Bonaria sin fästman i kriget, hon blev änka utan att ha haft en man. Det alla i byn utom Maria vet är att Bonaria inte bara är en själamor, utan även en själamakerska – en kvinna som hjälper de döende över på andra sidan.

Belgien

Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe handlar om Elisa, som lever med sin make Gilles och deras tvillingdöttrar i utkanten av gruvstaden Liège i Belgien. Elisa lever dessutom helt för sin man och sina barn, kärleken till mannen är passionerad, närmast uppslukande. Dagarna består av hushållsbestyr och väntan på att mannen ska komma hem från arbetet. Elisa är en mycket lycklig kvinna, ända tills den dag katastrofen är ett faktum. Gilles blir förälskad i en annan kvinna, i Elisas vackra, yngre syster Victorine.

Lyran bloggar på Lyrans Noblesser och gör varje vecka en tematrio som hela bloggosfären får hänga på. Hon ordnar också många spännande utmaningar som får andra att läsa sig jorden runt. Lyran skrev tidigare även på Kulturkollo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.